Светска математичарска сила стиже у Нови Сад

Дневник 27.07.2009 13:49
Светска математичарска сила стиже у Нови Сад


Департман за математику и информатику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду организатор је и домаћин међународне Новосадске алгебарске конференције (НСАЦ 2009) од 17. до 21. августа.Очекује се око 120 учесника из 24 земље са свих континената, па ће ово бити једна од две највеће математичке “тематске” конференције икада организоване на овом департману. У пленарним сесијама предвиђено је 16 предавања по позиву, док ће у три секције бити 70 кратких саопштења.
Председник Организационог одбора Конференције, доц. др Петар Марковић с ПМФ-а, подсећа да су новосадске алгебарске конференције “духовни наследници” серије конференција “Алгебра и логика” из времена екс Југославије. Прва је одржана још 1980. у Скопљу, до распада СФРЈ било их је седам, а последња беше у Марибору 1989.
- Ту традицију покушали су, после ратова 90-тих, да оживе чланови катедри за алгебру, логику и теоријско рачунарство нашег Департмана - објашњава др Марковић. - Зато је 1998. организована осма конференција “Математика и логика”, међутим, показало се да се ситуација променила. Уместо масовног одзива из бивше СФРЈ, уз симболично учешће колега из иностранства као у 1980-тим, било је обрнуто. Колеге из неких република бивше СФРЈ, Хрватске нпр, уопште нису дошле, можда из политичких разлога, док смо ми наш побољшан реноме у свету науке, у односу на ’80-те, искористили да привучемо већи број страних учесника. Зато смо одлучили да се промени назив конференције - у Нови Сад Алгебраиц Цонференце, и концепт - у серију конференција с много већим “апетитом”.
Нови концепт потврдио се успешним, па је свака наредна конференција, 2003, 2005. и овогодишња, све већа, како по броју учесника, радова и предавања, тако и по квалитету и научном реномеу учесника. На списку предавача позваних на августовску новосадску конференцију су многа звучна имена у свету математике, и ван својих ужих области, као што су професори: Ралф Мекензи, Јарослав Нешетрил, Александар Ољшански, Кит Кирнс, Марк Сапиро, Михаил Волков, Фридрих Верунг и други.
- За овогодишњи НСАЦ, због већег интересовања, усвојили смо много оштрије критеријуме о томе која се кратка предавања пуштају у програм. Такође, велики број иностраних учесника долазе без саопштења, само да би слушали предавања, док је раније таквих било само међу домаћим учесницима - објашњава др Марковић и додаје да су поред наших математичара у организацију овогодишње конференције укључене и њихове колеге из Сегедина, који имају дугу и интересантну традицију организовања конференција овог типа. Такође постоји и, за сада неформалан, договор представника новосадског Департмана за математику и информатику с колегама из Сегедина, Прага и Кракова да се од ове године сваког лета, уз ротирање организатора, приреди једна конференција из алгебре врхунског квалитета. Сигурно је да ће се наредног лета на Карловом универзитету у Прагу организовати конференција сличног типа и нивоа.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak