Vratile se mala i velika matura

Večernje novosti 25.07.2009 13:18
Vratile se mala i velika matura


Đaci koji na jesen kreću u sedmi razred biće prva generacija koja će, umesto kvalifikacionog, polagati završni ispit, odnosno malu maturu u svojim osnovnim školama. Tako je predviđeno predlogom novog zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji čeka „zeleno svetlo“ narodnih poslanika.
I sve ostale promene u sistemu obrazovanja prate ovu generaciju, koja od prvog razreda uči po reformisanim programima. Završni ispit oni će polagati i na kraju trogodišnjih stručnih škola, dok će đaci četvorogodišnjih škola izlaziti na stručnu, odnosno umetničku maturu. Maturanti gimnazija imaće opštu maturu, koja će im omogućiti upis na fakultete bez polaganja prijemnih ispita.
Kako će sve to izgledati i iz kojih predmeta će biti vrednovana provera znanja, biće poznato tek kad Nacionalni
prosvetni savet napravi programe, a ministar prosvete ih odobri.
Predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Radmila Dodić smatra da je ideja o uvođenju male mature dobra, ali samo ako bude na pravi način sprovedena u delo:
- Trebalo bi uraditi ozbiljne pripreme za novi način provere znanja. Nadležni su na brzinu i u strogoj tajnosti napisali predlog novog zakona. Imamo mnogo primedbi. A, prosveta, umesto da se decentralizuje, još se više centralizuje, jer ministar donosi sve važne odluke.
Miodrag Sokić, iz Foruma gimnazija, kaže da ostaje dilema da li je potrebno uvoditi malu maturu sa polaganjem pet-šest predmeta.
- Najveći problem je kako to izvesti na pravi način - smatra Sokić. - Proteklih godina prosvetni radnici nisu mogli ili nisu hteli da spreče prepisivanje kada su deca polagala po dva predmeta, a ne znam kako će biti kada se broj duplira.
Sokić sumnja da će moći na pravi način da se realizuje matura u gimnazijama, jer bi fakulteti trebalo da poveruju srednjoškolcima da nisu prepisivali na ispitima u svojim školama.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak