Brucoši se na sopstveni rizik upisali na 15 fakulteta

Blic 23.07.2009 15:03
Brucoši se na sopstveni rizik upisali na 15 fakulteta


Peti krug akreditacije fakulteta i univerziteta u Srbiji je u toku i ne bi trebalo da se završi do kraja jeseni. Studenti koji su upisali neki od fakulteta koji ostane bez akreditacije moći će da se prebace na akreditovani fakultet koji ima sličan studijski program. Nadležni navode da su akademci fakultete koji su ušli u peti krug upisivali na svoju odgovornost, jer su validne samo one visokoškolske ustanove koje su dozvole dobile u četvrtom krugu.Ove godine je na prvu godinu studija upisano 13.025 brucoša, a deo njih će do kraja jeseni biti u neizvesnosti.
Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju, kaže da bi po zakonu studenti trebalo da budu priključeni na druge fakultete ukoliko njihov matični ostane bez licence.
- Po zakonu bi trebalo da ih priključe fakultetima koji su akreditovani, a imaju isti ili sličan studijski program. Sada traje peti krug, ali on se neće završiti do jeseni, a možda i do kraja godine. Treba da se prikupe i saberu svi rezultati, a to je dugačak proces. Studenti koji su se upisali na fakultete i smerove koji su ušli u peti krug akreditacije, odnosno koji su dobili akt upozorenja, to su učinili na svoju odgovornost - objašnjava Arsenijević.
On dodaje da su u suštini validne dozvole onih fakulteta koji su dobili dozvolu za rad ili su akreditovani u toku četvrtog kruga ili su ušli u četvrti krug.
- Akreditacija je proces koji će trajati nepovratno, a i oni koji su akreditovani su podložni kontrolama - objašnjava Arsenijević.
U Ministarstvu prosvete kažu da fakulteti, univerziteti i visoke škole koji imaju dozvolu za rad i koji su akreditovani ili su u postupku akreditacije mogu upisivati studente na osnovne studije u školskoj 2009/10. godini u skladu sa upisnim kvotama.
U prethodnom, četvrtom akreditacionom krugu dozvolu za rad dobilo je 19 fakulteta od 51, koliko ih je učestvovalo. Time se broj visokoškolskih ustanova koje su do sada dobile akreditaciju povećao na 75, a u petom popravnom krugu učestvuju svi koji su dobili akt upozorenja.
U četvrtom krugu najbolje su prošli tehnički fakulteti i oni su gotovo svi dobili dozvolu za rad. Najviše nedostataka pokazali su društveni fakulteti od kojih je akreditovano samo šest, a prijavilo se čak 26 ustanova. Zanimljivo je da su gotovo polovinu činili privatni fakulteti. Međutim, dozvolu za rad dobili su samo Fakultet za kulturu i medije pri „Megatrendu”, kao i Fakultet za medije i komunikacije i Fakultet za evropske pravno-političke studije u Sremskoj Mitrovici - oba pri ranije akreditovanom Univerzitetu „Singidunum”. Od visokoškolskih ustanova čiji je osnivač republika „opomenu” su dobili između ostalih Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, kao i Fakultet veterinarske medicine.
Da podsetimo, proces akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji odvija se u četiri redovna ciklusa, dok će peti krug biti namenjen isključivo onim fakultetima kojima tokom akreditacionog ciklusa bude upućen akt upozorenja sa zahtevima za korekcije u njihovoj organizaciji i nastavnim programima. Bitan kriterijum koji fakulteti treba da zadovolje, prema akreditacionim standardima, jeste broj nastavnika koji mora da odgovara potrebama studijskih programa, a njihovo angažovanje ne može biti veće od 12 nastavnih časova nedeljno. Od ukupnog broja predavača, 70 odsto mora biti u stalnom radnom odnosu. Fakulteti moraju da obezbede i odgovarajuće urbanističke, tehničke i higijenske uslove za rad.
Treba reći da akt upozorenja dobijaju one ustanove koje treba da ispune samo sitnije manjkavosti, dok oni fakulteti koji moraju da naprave velike ispravke bivaju odbijeni na godinu dana. U tih godinu dana moraju da se poprave svi nedostaci, a ukoliko se to ne dogodi, ukida se dozvola za rad.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak