За септембар остало 1.300 слободних места

Дневник 21.07.2009 13:31
За септембар остало 1.300 слободних места


Од укупно планираних 8.864 места (од чега 4.662 буџетска) за упис нове генерације студената на основне струковне, основне академске и интегрисане студије на 14 факултета Универзитета у Новом Саду, у јунском уписном року попуњено је 76 одсто укупне уписне квоте, а Сенат УНС-а јуче је усвојио информацију о томе.Највише бруцоша - 6.326 (3.979 на буџет) уписало се, наравно, на академске струковне студије које имају сви факултети, 373 (356 на буџету) добило је индекс интегрисаних студија (медицине, стоматологије, фарамације, ветерине и двопредметне наставе), док је најслабије интересовање било за основне струковне студије (сва места су самофинансирајућа), где је уписано 36 студената на смерове за спортског менаџера, односно тренера, шест на оптометрији, у току је упис 48 на здравствену негу, док за струковне програме на Пољопривредном и Факултету техничких наука уопште није било заинтересованих.
Свршени средњошколци који намеравају да студирају, а нису се уписали у јуну, другу шансу да стекну индекс имаће од 1. септембра, а на једином државном универзитету у Војводини чека их готово 1.300 места (око 250 буџетских) на основним академским студијама и то на готово свим факултетима. Места нема једино на Факултету спорта и физичке културе, док ће на Медицинском вероватно бити само на смеру специјалне едукације и рехабилитације, чији је програм у поступку акредитације. Наравно, слободних индекса није остало на многим популарним смеровима, али је занимљиво да их је остало (искључиво с плаћањем школарине) и на Правном (142) и на Економском (215 за редовне и 92 за студирање на даљину). Право на студирање о трошку државе у септембру се може освојити на чак девет факултета: Технолошком (60 места), Природно-математичком (30), Филозофском (28), ФТН-у (26), Академији уметности (17) и Пољопривредном у Новом Саду, Грађевинском у Суботици (43), Техничком "Михајло Пупин" у Зрењанину (33) и Педагошком у Сомбору (5).
Такође у септембру, Медицински факултет ће, традиционално, организовати једини круг уписа на интегрисане студије медицине, стоматологије и фармације на енглеском језику, где има и 60 места (три пута по 20) и сва су самофинансирајућа.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak