Kako preurediti staru komodu?

Zadovoljna.hr 19.07.2009 14:18
Kako preurediti staru komodu?


Starinska komoda s fijokama dugo je ležala u podrumu. Pomoću par saveta osvežite je, kako bi se uklopila u novo uređeni prostor. Vaša stara komoda će uz shabby chic efekt postati centralni dio dnevnog boravkaBlagim deterdžentom i vlažnom krpicom prvo smo oprali cijelu komodu kako bismo uklonili masnoću i prašinu koja se skupljala tijekom višegodišnjeg boravka na tavanu.

Skraćivanje nogica

Kako bi dobili niži komad namještaja, odmjerili smo 20 cm od poda i zacrtano mjesto prepilili ručnom pilom. Oni malo vještiji, mogu se koristiti i ubodnom pilom jer je preciznija.

Ladice i svi dijelovi komode prebrušeni su brusnim papirom granulacije 400

Priprema za bojanje

Originalne ručkice u obliku školjaka izuzetno su efektne, te smo ih odlučili zadržati. Kako ih prilikom bojanja ne bi uprljali, uklonili smo ih.

Finim brusnim papirom granulacije 400, prebrusili smo cijelu komodu i svaku ladicu, kako bi boja što bolje prianjala na drvo.

Ovo je izuzetno važno, jer na mjestima na kojima ostane stari sloj bezbojnog laka, boja se neće ravnomjerno rasporediti.

Bojenje

Izuzetno je važno da prilikom bojenja poštujete osnovne mjere opreza kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Obavezno nosite zaštitnu masku preko lica i navucite jednokratne rukavice. Ukoliko bojite u zatvorenom prostoru, otvorite sve prozore radi provjetravanja.

Odlučili smo se za nježnu boju slonovače (poliuretan - RAL 1013) koja se može nabaviti u svim prodavaonicama boja i lakova. Izdašna je, ne razrjeđuje se, a kistove i ostali pribor periv je u običnom nitro razrjeđivaču.

Star komoda u novom, shabby chic ruhu

U dva sloja smo mekanim, širokim kistom temeljito premazali cijelu komodu.

Pripazite da kistom povlačite uvijek u istom smjeru efekt je puno bolji! Između svakog sloja potrebno je pričekati dva sata kako bi se boja osušila. Ladice je potrebno bojati na isti način.

Brušenje

Za shabby chic efekt, nakon sušenja, cijelu je komodu, a posebice ladice, potrebno fino prebrusiti. Koristite brusni papir srednje granulacije, primjerice 150.

To uvijek činite ručno, na nekim mjestima više, a na nekim manje, kako biste postigli što originalniji dojam 'fino pahabane komode'.

Voila! Komoda u novom ruhu

Stara/nova komoda spremna je zabljesnuti u potpuno novom izdanju i mamiti poglede u novom dnevnom boravku!

Savjet više: Ukoliko korpus komode obojite u nijansu tamniju od one na ladicama, komoda će djelovati masivnije i veće!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak