Bez posla ostaje 20.000 nastavnika

Glas javnosti 16.07.2009 14:36
Bez posla ostaje 20.000 nastavnika


Uvođenjem novog sistema finansiranja obrazovanja, na osnovu predloga zakona koji bi u Skupštini trebalo da se nađe sledeće sedmice, bez posla bi moglo da ostane između 15.000 i 20.000 prosvetara, upozorio je juče Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije (SOS).Pavlović je objasnio da je uvođenje finansiranja obrazovanja po učeniku neprihvatljivo, jer je takav sistem dao "katastrofalne rezultate" u zemljama u tranziciji, na primer Mađarskoj i Bugarskoj.
   - Ovaj sistem primenjen je i u srednjim školama u Sloveniji koja izdvaja mnogo više novca za obrazovanje od nas i napravilo je probleme - precizirao je on i dodao da se takvo finansiranje obrazovanja u našem slučaju uvodi bez ikakvog obrazloženja i da nikom zapravo nije jasno kako će to da funkcioniše.
   - Iako je nov način finansiranja odložen za par godina, Sindikat obrazovanja Srbije smatra da sama promena sistema finansiranja zahteva donošenje posebnog zakona. U tome imamo i punu podršku Nacionalnog prosvetnog saveta - rekao je predsednik SOS.
   Pavlović je takođe naveo da se sindikat slaže da je potrebno smanjiti broj zaposlenih u prosveti, ali da to treba učiniti kroz odgovarajuće socijalne programe i na "prirodan način"jer postoji dosta zaposlenih koji su stekli jedan od dva uslova za odlazak u penziju.
   - U prosveti više od 65 odsto zaposlenih čine žene, dosta njih ispunjava uslove za penziju, ali neće da se penzionišu zbog važeće zakonske regulative koja im omogućava da rade do 65 godina starosti i 40 godina radnog staža - rekao je predsednik SOS.
   Prema njihovim rečima "pre svega ne postoji nijedan značajan razlog da se taj veoma važan zakon usvaja po hitnom postupku u toku leta, odnosno letnjeg raspusta".
   - Sindikat će se, ako ovaj zakon bude usvojen, boriti svim sindikalnim sredstvima uključujući i štrajk.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak