Dopunski časovi večitim studentima

24 sata 16.07.2009 14:32
Dopunski časovi večitim studentima


Na Univerzitetu u Beogradu ima 12.354 studenta, kojima je istekao apsolventski staž. Među njima je 2.726 ili 22,07 odsto akademaca kojima je do diplome ostalo do tri ispita, a 722 ima samo jedan nepoložen ispit. Među njima je bio i jedan student Pravnog fakulteta koji je 11 godina "vukao" jedan ispit.

Zato su nadležni pokrenuli inicijativu da se "večitim studentima" olakša završetak studija.

Po odredbama Zakona o visokom obrazovanju, ukoliko ne diplomiraju do 30. septembra 2012. godine, ovi studenti ali i svi ostali koji studiraju po starim programima, morali bi da pređu na studije po Bolonjskoj deklaraciji.

Prof. dr Neda Bokan, prorektor za nastavu na BU, smatra da organizovanjem dodatne nastave, čak i vikendom treba omogućiti ovim studentima da završe studije.

"Reč je mladima koji su studirali u teškim vremenima" objašnjava prof. Bokan za "Novosti". "Mnogi od njih su se, u međuvemenu, zaposlili sa srednjoškolskom diplomom, zasnovali porodice, pa im treba omogućiti da polože tih nekoliko preostalih ispita".

Ovu ideju podržava i rektor BU prof. dr Branko Kovačević, kao i većina fakulteta. Na Filološkom fakultetu ističu da, zbog manjka kvadrata, ne bi mogli da nastavu organizuju vikendom, dok su na Pravnom i Ekonomskom načelno spremni da organizuju dopunsku nastavu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak