Najviše mesta u drugom roku na tehničkim fakultetima

24 sata 16.07.2009 14:20
Najviše mesta u drugom roku na tehničkim fakultetima


Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za drugi ispitni rok za upis na osnovne akademske studije, a prijavljivanje počinje 1. septembra. U drugom roku ukupno ima 1.607 slobodnih mesta, od čega 1.055 za samofinansirajuće studente i 563 mesta na budžetu. Prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, za „24 sata” kaže da se cene školarina u školskoj 2009/2010 neće povećavati.Školarine će ostati na nivou od prošle godine, a fakulteti kao što su Hemijski i Pravni će čak sniziti školarine – kaže za „24 sata” rektor Kovačević.
Nakon prvog ispitnog roka, gde je ukupno upisano 13.025 kandidata (8.505 na budžet i 4.520 na samofinansiranje), najviše mesta ostalo je na Prirodno-matematičkom i tehničkim fakultetima. Prijavljivanje kandidata je 1. i 2. septembra 2009. godine, polaganje prijemnog od 3. do 5. septembra, objavljivanje rezultata 6, primedbe na rang listu 8, a donošenje rešenja o žalbi 9. septembra. Konačne rang liste fakulteti će objaviti 10. septembra, a upis kandidata mora biti završen do 18. septembra.
– Na budžet će se ove godine upisati dva odsto studenata sa statusom iz dijaspore, odnosno naši državljani koji su srednje škole završili u inostranstvu. Oni diplome dobijaju u avgustu, pa će prijemni polagati u septembru – kaže Kovačević.
Rektor dodaje da će, za razliku od njih, stranci moći će da se upišu samo kao samofinansirajući studenti. Fakulteti ove godine upisuju određeni broj studenata na osnovu akreditacije, što ih sprečava da prošire rang listu. Sa ovim problemom suočio se Fakultet političkih nauka koji ima potrebu za proširenjem liste za 100 mesta, Tehnički fakultet u Boru za 40 mesta i Fakultet organizacionih nauka, na kome se osniva program za učenje na daljinu, za oko 100 studenata.
– Na sednici Senata Univerziteta doneta je odluka da se svaki od ovih fakulteta obrati Ministarstvu za mišljenje. Problem je što proširenje liste studenata zahteva prethodnu doakreditaciju, koja bi mogla da potraje, te bismo povećanje broja studenata mogli da očekujemo tek naredne školske godine – kaže za „24 sata” rektor Kovačević.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak