Новосадски, а светски скуп будућих доктора

Дневник 16.07.2009 13:47
Новосадски, а светски скуп будућих доктора


На Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду вечерас почиње Четврти међународни конгрес студената медицине (ИМСЦНС), на којем ће учествовати око 150 студената медицине, стоматологије, фармације, молекуларне биологије и других биомедицинских наука из двадесетак земаља света, од Канаде до Казахстана.




Конгрес је наш бренд, пре свега Медицинског факултета, али и Новог Сада и Србије, јер су га осмислили новосадски студенти медицине, чланови ЕМСА-е (Европске асоцијације студената медицине). Сваке године у јулу, Конгрес окупља студенте биомедицинских наука који размењују знања и искуства и упознају се с колегама из читавог света.
– Фонд за развој непрофитног сектора и Извршно веће Војводине препознају и подржавају друштвено корисне иницијативе, које су у функцији промоције размене идеја. Конгрес ИМСЦНС је и више од тога, то је размена знања, вештина и успостављање међународних сарадничких односа – истакла је Ана Сегедински, в. д. директора Фонда, јуче на конференцији за новинаре.
Конгрес, који траје до 19. јула, подржали су и финансијски помогли Министарство за науку и технолошки развој и покрајински секретаријати за науку и технолошки развој, за образовање и за омладину и спорт. Пријављено је чак око 300 студентских радова, а након оштре селекције прихваћено је око 150, углавном из медицине, али и стоматологије и фармације. Радови ће бити презентовани у 15 сесија и у свакој ће бити изабран најбољи и награђен. И овај конгрес имаће и научни део, сада посвећен неуронаукама, у оквиру којег ће предавања одржати тројица еминентних професора. Професор неурологије др Брент Вотсон из Мајамија представиће најновије домете примене УВ ласера у терапији пацијената с последицама можданог удара; проф. др Миодраг Стојковић, наш стручњак који живи и ради у Валенсији и бави се ембриологијом и матичним ћелијама, говориће о новој терапији у лечењу повреда кичмене мождине, док ће проф. др Александар Берић, неуролог и неурохирург из Њујорка (бивши студент новосадског Медицинског), одржати предавање о новој врсти терапије Паркинсонове болести.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak