Završava se upis u srednje škole

RTV 13.07.2009 18:00
Završava se upis u srednje škole


Upis u srednje škole u Srbiji za školsku 2009/10. godinu završava se danas, raspodelom oko 1.700 učenika preostalih nakon prvog upisnog kruga. 

Ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je da je upis protekao u redu, osim manjih problema u vezi sa naplatom upisa i prepisivanjem na ispitu.

Škole, pre svega sa područja Vojvodine, i ove godine su naplaćivale upis u prvu godinu od 1.500 do 3.000 dinara, rekao je Obradović , dodajući da je problema bilo i u pojedinim školama u Pčinjskom okrugu, gde su deca ostvarila natprosečan broj bodova na kvalifikacionom ispitu, što upućuje na zaključak da im je bilo omogućeno da prepisuju.

Ove godine je za blizu 81.000 osmaka bilo više od 88.000 mesta u četvorogodišnjim i trogodišnjim školama.
U četvorogodišnjim profilima u prvom roku upisano je više od 59.000 učenika, a u trogodišnjim oko 14.500 budućih srednjoškolaca.

Prema podacima Republičke upisne komisije, oko 85 odsto đaka upisalo je škole koje su naveli u prve tri želje i ove godine su kandidati ostvarili na kvalifikacionom ispitu nešto bolji uspeh iz matematike, dok su na testu iz srpskog (maternjeg) jezika podbacili.

U muzičke, baletske, likovne škole, matematičke i filološke gimnazije, gde je upis završen u junu, upisalo se oko 2.800 đaka, a ove godine najveće interesovanje među mladima bilo je za kuvara, konobara, tehničara za bezbednost saobraćaja, fizioterapeutskog tehničara, turističkog tehničara, bankarskog službenika, medicinsku sestru, smerove gimnazija, frizera...

Najmanje atraktivni profili su proizvođač finalnih proizvoda od drveta, rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike, proizvođač prehrambenih proizvoda, mašinbravar, bravar, konfekcijski tehničar, konfekcionar-krojač, pekar.

Interesovanje za novouvedeni profil , tehničar za reciklažu, bilo je veliko i sva mesta su popunjena, dok je slabiji odziv za drugo novo zanimanje - modni krojač.

Za to zanimanje popunjena su mesta u školama u Mladenovcu i Smederevu, dok je slobodnih mesta ostalo u Somboru u Leskovcu.

Za učenike koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli u junu da izađu na kvalifikacioni ispit, biće omogućeno da taj ispit polažu 25. i 26. avgusta i da konkurišu za jedan od profila, preko broja upisanih u prvom i drugom krugu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak