Depresija na berzi

Biznis 13.07.2009 17:34
Depresija na berzi


Promet na Beogradskoj berzi u toku prošle nedelje iznosio manje od dva miliona evra, a to je za 56 odsto manje na sedmičnom nivou, što je u zlatna vremena srpske berze bilo malo i za dnevni promet.Iako je letnja sezona već tradicionalno loša za berzansko trgovanje, ove godine to nije bilo od  presudnog značaja za "izgorele" indekse. Glavni razlog pada indeksa opet je došao izvana, sa svetskih i regionalni berzi, smatra Milan Kovač, portfolio menadžer  DUIF "Ilirika".   

- Na neki način očekivan pad prometa, glavni razlog je došao spolja sa svetskih i regionalnih berzi, jer su pristigli loši podaci o padu zaposlenosti u SAD što je uz pesimistične prognoze oporavka od krize povukle sve indekse na dole. Naša berza je na neki način preslikana slika dešavanja na regionalnim berzama, iako je kod nas situacija dosta lošija zbog manjka likvidnost -smatra on

Po njemu, sezonski efekat postoji, ali ga ne treba preuveličavati, značajniji uticaj je privremeno nepostojanje ideje o pravcu kretanja tržišta. On smatra da ne treba očekivati oporavak pre kraja leta pa čak ni tada, nastaviće se letargija praćena blagim padovima na svim tržištima.

- Za naše tržište je sada, kao i uvek, dosta nezahvalno prognozirati, zato što je kod nas dovoljno da se izgled berze promeni sa samo par poteza velikih ulagača - kaže Kovač.

Letnje zatišje i slaba likvidnsot na Beogradskoj berzi potvrđuje i činjenica da je Belex15 u petak protekle nedelje u odnosu na prethodni dan dobio svega 0,09 odsto, uz rekordno mali promet od svega 102 hiljada, a promet akcijama iznosio svega 45.000 evra. Sezona godišnjih odmora i slabih investicija je  prepoznatljiva i na svetskim i evropskim berzama, kaže Dragoslav Veličković, šef brokerskog odeljenja u Sosijete ženeral banci, ipak on  očekuje da bi s jeseni trebalo doći do oporavka indeksa osim ako ne bude dramatičnih vesti sa velikih berzi.  

- Uvek tokom leta pada berza,a  li dosada je to bilo manje, trend pada je i u svetu. nema posebnog razloga, svi manje rade leti pa je za očekivati da nema ni ponude ni tražnje. Zima je bila dosta aktivnija, pa očekujem i će takav biti i septembar, ali sve zavisi od dešavanja u svetu u tom periodu - kaže Veličković. On kaže da  Postoje očekivanja pozitivnih ekonomskih dešavanja u ovom delu Centralne i Istočne  Evrope pa se očekuje da će se to preneti na berze, pa i našu.

- Ukoliko ne bude nekih katastrofalnih dešavanja na evropskim berzama, stanje bi krajem leta trebalo da se oporavi - kaže Veličković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak