Svi bi u kuvare i konobare, niko u pekare

Danas 12.07.2009 13:43
Svi bi u kuvare i konobare, niko u pekare


Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ministarstva prosvete, po prvoj želji upisano je oko 62 odsto đaka, po drugoj 15,6 procenata, a po trećoj oko osam odsto učenika. 

Prema rečima Bogoljuba Lazarevića, pomoćnika ministra za srednje obrazovanje, đaci koji iz opravdanih razloga nisu polagali kvalifikacioni ispit u junu, imaće novu šansu u avgustu - test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagaće 25. avgusta, a iz matematike 26. avgusta. Oni će moći da konkurišu na sve obrazovne profile i biće upisani preko predviđene kvote, uz uslov da imaju minimum bodova kao poslednji primljeni u određenom odeljenju.

Ove godine na listi najatraktivnijih obrazovnih profila su ogledni - kuvar, konobar, tehničar za bezbednost saobraćaja, fizioterapeutski tehničar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik i poslovni administrator. Najmanji broj učenika želeo je da upiše zanimanja - proizvođač finalnih proizvoda od drveta, rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike, proizvođač prehrambenih proizvoda, mašinbravar, konfekcijski tehničar i pekar.

Prema broju prijavljenih kandidata, najpopularnija je bila zemunska Medicinska škola, u kojoj je 1.017 učenika kao jednu od prve tri želje navelo profil medicinska sestra-tehničar, a mesta je bilo za 150 učenika. Slede beogradska Pravno-poslovna škola, Druga ekonomska, Treća beogradska gimnazija sa društveno-jezičkim smerom, gimnazija „Svetozar Marković“ u Novom Sadu sa opštim smerom, kao i I i V ekonomska škola u Beogradu.

Ministar prosvete Žarko Obradović je istakao da su prijemni i kvalifikacioni ispiti protekli bez problema i da se pokazalo kao opravdano to što su u pet zadataka iz matematike izmenjene vrednosti, jer je ove godine viši prosečan broj poena na testu iz tog predmeta nego lane. On dodaje da su u jednoj školi svi učenici na testiranju osvojili 99 odsto poena, što ukazuje da su deca prepisivala, pa će ovaj slučaj ispitati prosvetna inspekcija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak