Ministarstvo podseća: Upis u srednje škole besplatan

RTV 07.07.2009 18:34
Ministarstvo podseća: Upis u srednje škole besplatan


Ministarstvo prosvete upozorilo je srednje škole da ne smeju uzimati novac prilikom predstojećeg upisa u prvi razred, niti prijem nove generacije đaka uslovljavati bilo kakvom materijalnom nadoknadom. 

Upis učenika u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole u prvom krugu zakazan je za sredu i četvrtak, 8. i 9. jula, nakon objavljivanja konačnog rasporeda učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima.

Više informacija o tome za koja su se zanimanja i profile ove godine mladi najviše interesovali, Ministarstvo prosvete saopštiće u petak, 10. jula, rečeno je u ministarstvu.

Za upis je potrebno originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih (može biti starije od šest meseci), lekarsko uverenje (ukoliko je predviđeno za obrazovni profil na koji se upisuje), diplome sa međunarodnih i republičkih takmičenja, drugi dokazi o posebnim postignućima (za slučaj da se po broju bodova na kvalifikacionom ispitu ne može utvrditi redosled kandidata).

Upis u specijalizovane škole za talentovanu decu završen je u junu, a u četvrtak, 9. jula, od 15 sati, na oglasnim tablama osnovnih škola biće objavljena preostala slobodna mesta za upis u drugom upisnom krugu, koji će se obaviti 13. jula.

U Srbiji je u toku upis brucoša na fakultete i visoke škole strukovnih studija, koji će trajati do 15. jula.

Drugi konkursni rok na visokoškolskim ustanovama na kojima nakon julskog upisa ostane slobodnih mesta, trajaće od 1. do 19. septembra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak