Буџетлије прве у реду за индексе

Дневник 07.07.2009 13:48
Буџетлије прве у реду за индексе


Први рок за упис студената у прву годину студија на државним факултетима и високим струковним школама ушао је у завршницу, а подела индексана већини факултета Универзитета у Новом Саду почела је јуче. Уписивање кандидата први је почео Факултет спорта и физичког васпитања, још 1. јула, а од јуче то чине: Пољопривредни, Филозофски, Технолошки, Медицински, Факултет техничких наука и Природно-математички у Новом Саду, Економски, Грађевински и Учитељски на мађарском наставном језику у Суботици, Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину и Педагошки у Сомбору. Данас ће бруцоше уписати новосадска Академија уметности, а сутра почиње подела индекса на Правном факултету у Новом Саду.
На сложеним факултетима, с више студијских програма, односно група, где је и конкурисало много кандидата, прва два дана по индекс долазе они који су стекли право да студирају на терет буџета (ФТН, ПМФ, Филозофски), па онда следи прозивка да би се видело колико је, евентуално, места остало непопуњено зато што се кандидати нису појавили на упису. У таквим случајевима црта на ранг-листи клизи наниже и шансу да се упишу на буџет добијају следећи кандидати према распореду.
На Технолошком факултету, који има места за 240 бруцоша, ни ове године није било велике гужве, али је свих 128 кандидата положило пријемни и сви имају више од 51 бода, чиме су обезбедили буџетски статус. Међу њима су и двоје Новосађана, Милан Леђанац и Сара Чанак, другари су из Гимназије „Светозар Марковић“. Милан је уписао прехрамбену биотехнологију, на пријемном је освојио 52 бода, средњошколски успех му је тежак 33, па је с 85 бодова одлично стартовао. На студије технологије није „залутао“ већ је то избор одраније, при чему му је, каже, помогла и очева сугестија.
– Свестан сам тога да су технолошке студије тешке, али сматрам да ћу, кад их завршим, имати више могућности да се запослим него, рецимо, с психологијом. Струке везане за храну су увек тражене – каже Милан.
Његова другарица Сара каже да је „одувек знала да ће се бавити нечим везаним за храну“, нутриционизмом или технологијом, а дефинитивна одлука је – технологије конзервисане хране.
– Сматрам да је ово врло перспективна струка јер наше поднебље обилује сировинама које се могу конзервисати, а при том волим хемију и матемтику – каже Сара.
По свој индекс на Пољопривредни факултет дошао је и Драган Сурла из Инђије. Завршио је економску школу, а уписао студије агроекономије, и то у буџетском статусу, што је било и пресудно када се опредељивао за факултет јер је веровао да ће на Пољопривредном лакше упасти на буџет него на Економском. Био је врло добар/одличан у средњој школи, а на пријемном освојио максималних 60 бодова. Школовање на терет државног буџета било му је приоритет јер су времена тешка, а кућни буџет не би могао да подмири и школарину и трошкове подстанарског становања у Новом Саду. Ни сам пут до индекса није јефтин, каже Драган, јер је накнада за полагање пријемног 5.750 динара, трошкови уписа 6.600, па превоз до Новог Сада (путовао је возом јер је најјефтиније)... оде петнаестак хиљада.
На Факултету техничких наука, где је чак 1.558 кандидата положило пријемни (на основним академским студијама има 1.500 места, од чега 1.000 на буџету), првог дана уписа све је било беспрекорно организовано, па су, као и на пријему докумената, старији студенти и „цивилни војници“ из маркетиншког тима ФТН-а, здушно и љубазно помагали академским полетарцима. Студент четврте године рачунарства и аутоматике Бојан Ристић каже да је већина кандидата који су ушли на буџет дошла на упис првог дана, па су се у неколико наврата пред шалтерима студентске службе створили редови. Кандидати су најчешће помоћ тражили при попуњавању уплатнице за плаћање накнаде за упис од 6.300 динара (од чега је 300 динара накнада за активности студентског парламента). И студентске организације поставиле су штандове и промовисале своје програме, а најберићетније је прошао је Савез студената ФТН-а, који је већ око поднева имао више од 70 учлањених бруцоша! У климатизованим амфитеатрима кандидати су могли удобно и на миру да попуне уписни образац, уплатницу, индекс. Ту смо затекли и машинског техничара Стевицу Смиљанића из Адашеваца код Шида, како попуњава индекс за механизацију и конкструкционо машинство и то у буџетском статусу. Иако су професори математике на ФТН-у који су прегледали задатке с пријемног констатовали много рупа у знању ове генерације бруцоша, Стевица није из те приче јер каже да задаци нису били тешки и да их је добро урадио.
Природно-математички факултет и ове године је врло рационално организовао упис, па су бруцоши своје папире попуњавали у амфитеатру, а старији студенти би онда њихову комплетну документацију односили у студентску службу, па у ходнику испред шалтера нико није чекао.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak