Učenicima pri upisu traže po 3.000 dinara

Blic 06.07.2009 21:34
Učenicima pri upisu traže po 3.000 dinara


Ministarstvo prosvete zabranilo je upravama srednjih škola da naplaćuju školarinu još pre dve godine, ali će roditelji novosadskih učenika i ove godine morati da plate 2.500 do 3.000 dinara prilikom upisa.Koristeći mogućnost da, uz dozvolu Saveta roditelja, odrede svotu neophodnih školskih troškova, stručne srednje škole odlučile su da roditeljima od srede naplaćuju 2.500 dinara, dok će gimnazijalci plaćati 3.000 dinara.
- Poučena iskustvom iz prethodnih godina, nazvala sam prvu školu sa spiska želja mog sina i pitala hoće li se nešto plaćati prilikom upisa. Mrtvi hladni rekli su da spremim 3.000 dinara, mada može biti i više. Strašno je da niko na to ne reaguje - kaže Zorica Kojić, majka budućeg srednjoškolca.
Da li će do 8. i 9. jula, kada počinju upisi, reagovati prosvetna inspekcija, biće poznato tek nakon što u odeljenje Ministarstva prosvete za Južnobački okrug stigne najavljena preporuka iz Beograda. Ministarstvo se, navode prosvetni inspektori, ove godine nalazi između dve vatre: roditelja kojima je svaki iznos visok i škola koje su zbog kresanja budžeta ostale bez novca kojim plaćaju grejanje, vodu, struju i troškove održavanja.
Kod uprava škola je zato već urgirano da smanje troškovnike koje su bile postavile i na 4.000 i 5.000 dinara, kao i da ih veoma precizno definišu da bi roditelji znali koliko će i kako novac odlaziti na potrebe njihove dece. Svaka škola je stoga dužna da objavi tačan plan raspodele tog novca: deo koji ide za osiguranje, deo koji ide za održavanje škole, školskog dvorišta, deo predviđen za obezbeđenje...
Načelnik odeljenja Ministarstva prosvete za Južnobački okrug Petar Viđikant očekuje se da će Ministarstvo prosvete do danas izaći sa preporukom koja će odrediti da li će primena ovakvih troškovnika biti potpuno zabranjena ili će biti dozvoljena na dobrovoljnoj bazi. U svakom slučaju, napominje on, naplata neće biti stoprocentna i roditeljima koji ne mogu da izdvoje ovaj novac biće omogućeno da bez plaćanja upišu učenike u školu za koju se njihovo dete izborilo na upisu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak