Profesor Stojanović za učešće u aferi kupoprodaje diploma nagrađen mestom dekana

Kurir 05.07.2009 18:49
Profesor Stojanović za učešće u aferi kupoprodaje diploma nagrađen mestom dekana


Za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu imenovan Predrag Stojanović, jedan od optuženih u aferi kupoprodaje diploma "indeks"Redovni profesor za javne finansije i javno pravo Predrag Stojanović, jedan od optuženih u aferi "indeks", imenovan je za novog dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu.
Stojanović je na tu funkciju postavljen na poslednjoj sednici Saveta fakulteta umesto dosadašnjeg dekana Stanka Bejatovića, koji je podneo ostavku. On je potvrdio za Kurir da se povukao s funkcije, ali nije hteo da otkrije šta je pravi povod.
- Svaka ostavka, pa i moja, predstavlja lični čin i pravo svakog čoveka. Ja sam to pravo u ovom momentu iskoristio, i to je sve što mogu da kažem - rekao je Bejatović i dodao da je ostavka podneta samo na mesto dekana i da će se on i dalje, kao i svih ovih godina, baviti profesurom.
Međutim, kako Kurir nezvanično saznaje, ostavka dekana Bejatovića usledila je pošto je na sednici Saveta fakulteta predložio da se da otkaz profesoru Ivanu Čukaloviću, koji je nedavno postao sudija Ustavnog suda Kosova i takođe je jedan od optuženih u aferi "indeks".
Isprovociran situacijom u kojoj ga većina kolega nije podržala, kao i činjenicom da ubuduće neće imati većinsku podršku svojih kolega za bilo koju odluku, Bejatović je odlučio da mesto dekana prepusti nekom drugom. Takođe, kako Kurir saznaje, Pravni fakultet u Kragujevcu dugo je čekao licencu Komisije za akreditaciju upravo zbog činjenice da se na listi predavača nalaze optuženi u aferi "indeks". Fakultet je ipak pre nekoliko dana dobio akreditaciju.
Pored Stanka Bejatovića ostavke su podneli i predsednica Saveta Snežana Soković i troje članova. Jedan od njih, profesor porodičnog prava Zoran Ponjavić, rekao je da je odlučio da se povuče posle dve godine članstva u Savetu.
- Mada je fakultet polako počeo da se konsoliduje, došao je trenutak kada mi se učinilo da stvari ne idu u željenom pravcu i ne želim da preuzmem odgovornost za dalju sudbinu fakulteta. Ako sam pogrešio, vreme će pokazati, a većina neka vodi kolektiv onako kako smatra da je najbolje - rekao je Ponjavić.
Direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić smatra da ljudi koji su optuženi ne treba da se biraju na takve funkcije, pogotovu zato što taj slučaj još nije završen.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak