Brucoši na mukama

Glas javnosti 03.07.2009 19:32
Brucoši na mukama


Srednjoškolci koji su se upisali na fakultete koji još nisu dobili licencu ne znaju da li će na jesen krenuti na predavanja, a nadležni još nisu smisli kako da taj problem rešePojedini svršeni srednjoškolci upisuju fakultete iako ne znaju da li će ih i studirati. Mnogi fakulteti, naime, nisu dobili licence, pa se ne zna da li će na jesen moći da prime brucoše. S druge strane, Ministarstvo prosvete je odlučilo da te studente prebaci na „neke druge državne“ visokoškolske ustanove, ali još nema detaljan program koji predviđa kako to da se uradi.

Nadležni iz Ministarstva saopštili su da i fakulteti koji su u postupku akreditacije mogu upisivati studente i to onoliko koliko su naveli u dokumentima koje su u petom krugu predali Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta rada fakulteta, iako ne znaju da li će dobiti dozvolu za rad.

- Svi detalji biće poznati tek pošto dobijemo konačnu listu fakulteta koji nisu akreditovani. Kada utvrdimo broj studenata koji treba da bude raspoređen na druge fakultete i odredimo koji su studijski programi slični onima koje su pohađali, znaće se kako će nastaviti školovanje - izjavili su nadležni u Ministarstvu prosvete i naglasili da će o brucošima na neakreditovanim fakultetima odlučivati tek u septembru ili oktobru.

Prema njihovim rečima, ovi fakulteti su dužni da studentima starijih generacija omoguće završetak studija po programu po kome su započeli školovanje. Inače, zakon predviđa da svim fakultetima i višim školama koje ne dobiju akreditaciju, dozvola za rad važi još godinu dana, ali bez prava upisa studenata.

Nadležni u Komisiji za akreditaciju kažu da je u toku peti krug provere ispravnosti dokumentacije, a konačna lista akreditovanih fakulteta biće poznata krajem godine jer je planirano da u sledećoj školskoj godini svi akreditovani fakulteti počnu da rade po programima evropskih visokoškolskih ustanova.

- U ovom krugu svim ustanovama kod kojih su uočene greške je pružena još jedna šansa da to isprave, a ukoliko i posle toga ne dobiju akreditaciju, oduzima im se dozvola za rad - objasnili su nadležni u Komisiji.

AKT UPOZORENJA U ČETVRTOM KRUGU DOBILI SU:

DRŽAVNI
Fakultet za specijalnu
edukaciju i rehabilitaciju
Filološki fakultet za
nekoliko smerova
Veterinarski fakultet
Matematički fakultet za
nekoliko smerova
Fakultet primenjenih
umetnosti za nekoliko smerova
Fakultet dramskih umetnosti za nekoliko smerova

PRIVATNI
Univerzitet „Megatrend“
za nekoliko smerova
Univerzitet „Union“ za
nekoliko smerova
Fakultet za menadžment
malih i srednjih preduzeća
Univerzitet „Braća Karić“
za nekoliko smerova
Univerzitet privredna akademija
Univerzitet „Metropoliten“ Novi Sad - Fakultet za sport
Fakultet za pravne i poslovne studije Novi Sad - visokoškolska jedinica u Nišu
Univerzitet „Singidunum“ - Fakultet za primenjenu ekologiju
Akademija lepih umetnosti


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak