Neizvesno studiranje budućih brucoša na fakultetima koji još nisu dobili akreditaciju

Kurir 03.07.2009 17:15
Neizvesno studiranje budućih brucoša na fakultetima koji još nisu dobili akreditaciju


Budući brucoši koji se ovih dana upisuju na fakultete bez odobrene akreditacije umesto indeksa će dobiti mačku u džaku, jer nije sigurno da će na tim fakultetima i studirati.Ministarstvo prosvete još nema detaljan program koji predviđa kako će brucoši sa neakreditovanih fakulteta nastaviti školovanje na nekoj od državnih visokoškolskih ustanova. Naime, nadležni iz Ministarstva saopštili su da i fakulteti koji su u postupku akreditacije mogu upisivati studente, i to onoliko koliko su naveli u dokumentima koja su u petom krugu predali Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta rada fakulteta, iako ne znaju da li će dobiti dozvolu za rad.

- Svi detalji biće poznati tek pošto dobijemo konačnu listu fakulteta koji nisu akreditovani. Kada utvrdimo broj studenata koji treba da bude raspoređen na drugim fakultetima i odredimo koji su studijski programi slični sa onima koje su oni pohađali, znaće se kako će oni nastaviti školovanje - izjavili su nadležni u Ministarstvu prosvete i naglasili da će o brucošima na neakreditovanim fakultetima odlučivati tek u septembru ili oktobru.

Prema njihovim rečima, ovi fakulteti su dužni da studentima starijih generacija omoguće završetak studija po programu po kojem su započeli školovanje. Inače, zakon predviđa da svim fakultetima i višim školama koje ne dobiju akreditaciju dozvola za rad važi još godinu dana, ali bez prava upisa studenata.
Nadležni u Komisiji za akreditaciju kažu da je u toku peti krug provere ispravnosti dokumentacije, a konačna lista akreditovanih fakulteta biće poznata krajem godine jer je planirano da u sledećoj školskoj godini svi akreditovani fakulteti počnu da rade po programima evropskih visokoškolskih ustanova.

- U ovom krugu svim ustanovama kod kojih su uočene greške pružena je još jedna šansa da to isprave, a ukoliko i posle toga ne dobiju akreditaciju, oduzima im se dozvola za rad - objasnili su nadležni u Komisiji. Prema njihovim rečima, akt upozorenja upućen nekim fakultetima ne znači da će one dobiti dozvolu za rad, ukoliko ne isprave greške.   


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak