Greške u informatoru za upis u srednje škole

Kurir 02.07.2009 20:14
Greške u informatoru za upis u srednje škole


U informatoru za upis u srednju školu navedeni netačni podaci za pojedine škole. Đaci koji su na listu želja stavili 15. beogradsku gimnaziju prevareni za broj bodovaGreške koje se nalaze u informatoru za upis u srednje škole za školsku 2009/2010. godinu dovele su do velike pometnje među budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima!
Naime, za pojedine srednje škole, kao što je recimo 15. beogradska gimnazija, u ovom informatoru, koji su nastavnici svih osnovnih škola preporučivali učenicima da kupe radi tačnog informisanja, piše da je za upis treba 10 bodova manje nego što je zaista potrebno. Tako je navedeno da su se đaci prošle godine na prirodno-matematički smer u 15. gimnaziji upisivali sa ostvarenih 66 bodova, dok je za društveno-jezički bilo neophodno sakupiti 72 bodova. Zbog toga su svršeni osnovci ove godine kao prvu na listi želja stavljali upravo ovu gimnaziju, ali će mnogi od njih kasno otkriti da nemaju realne šanse za upis.

Informator za upis u srednju školu koji je izdao Prosvetni pregled košta 200 dinara i svim roditeljima svršenih osnovaca preporučeno je da ga obavezno kupe, jer deca prema objavljenim podacima i potrebnom broju bodova mogu da se orijentišu sastavljajući listu želja.

- Tačno je da je došlo do greške koja je stvorila ogromnu pometnju, pre svega među roditeljima, koji nas svakodnevno kontaktiraju u nadi da su podaci iz informatora ipak ispravni - izjavila je za Kurir direktorka 15. beogradske gimnazije Bosiljka Žebeljan, i dodala da će ovo imati velike posledice po pojedine đake koji će zbog "štamparske greške" morati da upišu trogodišnju školu.

- Verujući da imaju i više nego dovoljan broj poena, mnogi su skratili listu želja i u nju posle naše gimnazije upisali samo jednu, dve škole. Međutim, kako je prošle godine za društveno-jezički smer bilo potrebno 82 boda, teško da će se ove upisati sa manjim brojem poena - objasnila je direktorka. Žebeljan naglašava da su oni tek posle prijemnog saznali da su u informatoru napravljeni propusti, a ministarstvo ih o tome nije obavestilo. Prema njenim rečima, mnoga deca ne bi na listu želja stavila 15. gimnaziju da se u ovoj publikaciji nije potkrala greška.

- Iz mnogih škola u kojima su deca polagala prijemni saznali smo da je interesovanje za upis u našu gimnaziju ogromno - ispričala je Žebeljan, i dodala da je sada sve na računarima, koji će na osnovu ostvarenih bodova odrediti kojih će 240 đaka upisati ovu školu.

Olja Lazić, majka budućeg srednjoškolca koji je kao prvu u listi želja naveo upravo 15. gimnaziju, kaže da je za školstvo sramota da ovakve greške prolaze neprimećene.
- Neverovatno je da se niko od nadležnih iz Ministarstva prosvete nije oglasio i posavetovao đake i roditelje šta da učine - rekla je zabrinuta majka.

Inače, žalbe na preliminarne liste želja sa odabranim srednjim školama i obrazovnim profilima budući srednjoškolci podnosiće 4. jula, dok će zvanične liste biti objavljene 6, a raspored đaka po srednjim školama znaće se 8. jula.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak