Kako opremiti dnevnu sobu?

Dnevni avaz 12.06.2009 16:47
Kako opremiti dnevnu sobu?


Najnoviji trendovi imaju sluha i za sve one kojima nedostaje prostor za ostavljanje stvari...Dnevni boravak je najveći dio stambenog prostora u kojem se redovno druže i odmaraju članovi porodice te okupljaju gosti. Upravo se zbog toga ovaj prostor češće od ostalih preuređuje i oprema u skladu sa trendovima, koji stavljaju naglasak na udobnost i komfor.

Najnoviji trendovi u opremanju dnevnih boravaka nikako ne zanemaruju osnovnu funkciju i namjenu ovog prostora. Vizuelni dojam i udobnost elemenata garantiraju ugodne trenutke u druženju sa porodicom i prijateljima. Osim toga,  najnoviji trendovi imaju sluha i za sve one kojima nedostaje prostor za ostavljanje stvari pa, osim udobnosti, nude i povećanu funkcionalnost.

Sjedeća garnitura

Sjedeće garniture sastavljene su iz više komada pa su mobilne i prilagodljive prostoru. Osim toga, zadovoljavaju i sve tjelesne zahtjeve svojih korisnika, jer omogućavaju jednostavnu transformaciju iz sjedeće u ležeću ili poluležeću garnituru. Nagib naslona, kao i jastuci koji oblikuju i određuju način sjedenja, postaju pomični i tako prilagodljivi stvarnim potrebama korisnika.

U većim prostorima obavezno se preporučuju velike garniture
čija se stvarna dimenzija ublažava upotrebom bijele boje, koja je i dalje apsolutni hit. Bijela se dodatno naglašava upotrebom jastučića intenzivnih boja, poput ružičaste, narandžaste, crvene, žute, crne...

Osnovna garnitura za sjedenje je u prostoru nadopunjena foteljama, polufoteljama ili ležaljkama naglašenih oblika, dimenzija ili boja, koje stilski i oblikovno mogu biti potpuno različite od ostalih elemenata.

 Funkcionalno odvajanje pojedinih grupa dnevnog boravka izvodi se transparentnim policama, koje diskretno dijele i obogaćuju prostor svojim strukturama, načinima propuštanja dnevne svjetlosti i atraktivnim mogućnostima osvjetljenja ugradbenom rasvjetom. Police mogu služiti i za odlaganje knjiga, za postavljanje ukrasnih predmeta i sobnih biljaka.

Kakav regal

Regali koje nude najnoviji trendovi vrlo su raznovrsni - od minimalističkih sa egzibicionističkim LED osvjetljenjem, mobilnim i zaokretnim panelima za postavljenje velike plazme ili LCD-a do onih principijelno vrlo sličnih onima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji su stvarali mnogo prostora za odlaganje različitih predmeta te tako bili spasonosno rješenje za manje stanove. Moderna verzija nekada popularnih regala i danas je odlično rješenje za sve one kojima hronično nedostaju ormari, a žele slijediti najnovije trendove.

Imperativna boja regala je i dalje bijela, ali se, uz nju, nameću i materijali sa izrazito vidljivom strukturom drveta, koja oplemenjuje bjelinu elemenata. Uz ove materijale, u prostoru dominantno postaje staklo, koje se koristi za izradu polica, kao i komoda, koje mogu biti i u izvedbi sa ogledalima. Iako nepraktični za održavanje, pogotovo za porodicu sa malom djecom, oni koji odaberu ovakve elemente, sigurno neće pogriješiti - transparentnost i elegancija staklenih elemenata u prostoru uvijek je dojmljiva.

 Nećete pogriješiti s velikim lusterom

Kompletan ugođaj dnevnog boravka začinit će ogromni lusteri te stojeće i stolne lampe. Pri odabiru dimenzije zasigurno ne možete pogriješiti - što veće, to bolje.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak