Odbrana iz zatvorskog kreveta

Građanski list 09.06.2009 21:17
Odbrana iz zatvorskog kreveta


Danas u Haškom tribunalu počinje obnovljeno suđenje bivšem šefu Službe državne bezbednosti Jovici Stanišići i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, optuženim za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Kako je najavljeno, najpre će tužilaštvo dati uvodnu reč, a ukoliko bude potrebno, izlaganje će se nastaviti i sutradan. Pošto je odbrana odlučila da ne održi uvodno izlaganje, početak izvođenja dokaza tužilaštva zakazan je za 29. jun.

Zanimljivo je da u sudnici neće biti Stanišić jer je haški lekar Mihael Ekhof predložio da zbog slabog zdravstvenog stanja prati suđenje najduže sat vremena i to putem konferencijske video veze iz svoje zatvorske sobe.

Kao što je poznato, suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je u aprilu prošle godine, ali bivši šef Državne bezbednosti, zbog bolesti organa za varenje i depresije, nije bio u stanju da učestvuje u procesu. Ceo postupak je zbog toga nešto kasnije poništen i obojica okrivljenika su juna prošle godine puštena na privremenu slobodu.

Pošto je krajem aprila raspravno veće utvrdilo da je Stanišić sposoban da prati suđenje, 4. maja su oba okrivljena vraćena u pritvor Tribunala.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak