Susret pesnika i dece

Nada DEDIJER 04.06.2009 21:24
Susret pesnika i dece


Ako se u pesmi koja je namenjena vama ne dogodite vi i nema onog dečjeg, ili vam ne izmami osmeh ili iskrenu dečju suzu na lice –onda to ne bi bila dobra pesma za vas, rekao kritičar Branko RistićKišni četvrtka, 4. jun malim Bačkopalančanima, željnim pesničke reči, ulepšali su pesnici učesnici 52. Zmajevih igara u Novom Sadu. Prisutnim mališanima su se predstavili Rale Nišavić i njegovi gosti Branko Ristić, profesor i književnik, pisac poezije i kritike, zatim književnik Denko Rangelov glavni i odgovorni urednik časopisa za decu "Drugarče"- koji izlazi na bugarskom jeziku u Nišu i Petar Petrović, pesnik i prvak drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
Mnogi nisu imali sreću da upoznaju pisce lično kao što imate danas vi, rekla je u uvodnom obraćanju Koviljka Dobrić, direktor NB ’’Veljko Petrović’’ zahvaljujući se deci na velikom prisustvu i pozivom da uvek kad imaju slobodnog vremena svrate u ovu Kuću knjiga.
-Povod za ovo druženje je knjiga za odrasle koja je izašla na bugarskom i koja se zove ’’Ledeno podne’’. Na pitanje zašto onda danas vama predstavljam ovu knjigu, odgovor je zato što ste i vi odrasli i u sebi nosite ozbiljnost života, rekao je autor Nišavić.
Mi u listu ’’ Drugarče’’ najviše volimo kad nam poštar donosi radove naše dece koja žive u planinama i druguju sa slavujima, sa pesmom potočića, radove istrgnute iz njihovih šarenih svesaka, radove što nose treptaje njihovih srca. Svi oni su posvećeni deci i njihovom duhovnom odrastanju, rekao je Denko Rangelov dodajući da je najbolja investicija ulagati u decu, u mlade talente, jer oni će sutra stvarati budućnost.
O ljubav tom najvećem ljudskom osećanju su bile gotovo sve pesme koje su govorili prisutni pesnici, a onda je o njihovom radu nadahnuto govorio kritičar Ristić.
- Svim ovim pesnicima, koji kradu bogu dane, od nas se gaće tresu i plaše vas sa nama. Ja ne pišem za decu, ne znam da napišem pesma za decu, ali znam šta je pesma za decu. Ako se u pesmi koja je namenjena vama ne dogodite vi i nema onog dečjeg, ili vam ne izmami osmeh ili iskrenu dečju suzu na lice –onda to ne bi bila dobra pesma za vas. Što bi rekao čika Jova Zmaj: ’’Pesmu za decu dete mora da ponese sa sobom posle prvog čitanja za ceo život’’... Tako ako od ovih pesnika danas Raleta, Denka i Petra ne ponesete bar trunčicu u tom mozaiku vašeg detinjstva kome svakodnevno dodajete po jedan novi kamičak i pravite predivne šare, uzalud će biti. Uzalud će biti ako mi danas ovde ne uspemo da vas i sutra vratimo u ovaj dom knjiga. Na kraju bih vas zamolio da što duže ostanete deca, da ponesete ovo najiskrenije dečje srce za ceo život i da volite knjigu, da volite Srbiju.
Onda su gostima mlade pesnikinje Tijana i Anja, kazivale svoje stihove, dok je na na nagovor drugara svojom ljubavnom pesmom oduševio jedan Nemanja kome je Ristić obećao –čim skupi malo više pesama za knjigu–recenziju.
Tekst i snimak: N.Dedijer


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak