Elegantan secesijski kredenac

Jutarnji.hr 04.06.2009 12:30
Elegantan secesijski kredenac


Ovaj tjedan pažnju mi je privukao komplet spavaće sobe koji po svojoj izradbi-stilu pokazuje najčešći način njihova uređenja u prvoj četvrtini 20. stoljeća.Spavaća soba ima karakteristike neoklasicizma druge polovice 18. stoljeća, a kako u tom razdoblju u stilu života prednjači moda francuskoga dvora, tako se za njega uvriježio naziv stil Luja XVI.

Svježa bjelina

Namještaj stila Luja XVI, uz pojednostavljenu klasičnu ornamentiku, odlikuju svježe boje: dominantna bijela, često u kombinaciji s pozlatom te spektrom pastelnozelenih ili plavih boja.

U ovom slučaju dobili smo fotografije kompleta koji se sastoji od dva kreveta, dva ormara, dva noćna ormarića, toaletnog stola s ogledalom i pripadajućom klupicom u obliku lire te stolića i dvije stolice. Takav komplet na tržištu se može pronaći za oko 1500 eura.

Toaletni stol s veoma dekorativnom lira stolicom te stolić s dvije stolice, koji maštovito prebojeni u nekoj od varijanti sve popularnijeg načina uređenja shabby-chica, mogu poboljšati izgled nekog stana ili poslovnog prostora.

Toaletni stol sa stolicom, izdvojen iz cjeline, može se, ovisno o stanju, naći na tržištu po cijen između 300 i 500 eura, a ista bi cijena bila i za stol s dvije stolice. Kako su blagovaonice u kombinaciji s dnevnim boravkom često najreprezentativniji, a, moglo bi se reći, i javni dijelovi stana, tako je i njihov namještaj svojom kvalitetom bio najdekorativniji inventar doma. U skladu s time, ti su primjerci do danas i ostali najčešće sačuvani.

Reprezentativni primjerci

Reprezentativan primjer secesijski je blagovaonički kredenc čiju fotografiju objavljujemo danas. Svojom elegancijom i pročišćenošću klasicističkih oblika veoma bi se dobro uklopio u suvremeno uređene prostore. Odlikuje ga finoća materijala, furnira mahagonija u kombinaciji s mramorom, kristalnim brušenim ogledalima te takvim staklima, učvršćenima unutar mesinganih okvira.

Cijena kredenca na fotografiji u nerestauriranom bi stanju bila oko 1000 eura, a daljnja bi restauracija stajala od 500 do 1000 eura.

Kredenc i spavaća soba ponuđeni su na prodaju pa svi zainteresirani ponude mogu slati na moj  mail ili dolje navedenu  adresu .

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak