Televizor na uvijanje

Politika 02.06.2009 13:26
Televizor na uvijanje


Japanski istraživači načinili su savitljiv ekran od organskih LED dioda i prikazuje pokretne slike u bojiIstraživači japanske kompanije „Nipon Hoso Kjokai” (NHK) načinili su savitljivi ekran od organskih LED dioda (OLED), dijagonale 5,8 inča (jedan inč iznosi 2,54 santimetra) koji prikazuje pokretne slike u boji. Ekrani novog tipa viđeni su kao osnova prenosive televizije koja će omogućiti uživanje u televizijskom programu na skoro svakoj lokaciji, ali put do finalnog proizvoda biće dug, piše časopis „Mikro”.

Probni primerak dobro je prikazivao pokretne slike, a imao je veći broj zaglavljenih i loših piksela i linija koje su prikazivale samo jednu boju. Deo nevolja tiče se veze podložne prelomu zbog savitljivosti što se znatno razlikuje od uobičajenih od čvrstih staklenih površina.

Slične nesavršenosti, doduše u znatno manjem broju, bile su vidljive i na savitljivom OLED ekranu koji je „Soni” prikazao na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (Consumer Electronics Show). „Sonijev” ekran imao je manju dijagonalu, prečnika 2,5 inča, i nešto nižu rezoluciju od 160 x 120 tačaka u odnosu na NHK-ov čija je rezolucija 213 x 120 piksela.

U poređenju sa „Sonijevim”, NHK-ov prototip ekrana prikazivao je tamniju sliku pa je poboljšanje osvetljenosti i kontrasta jedan od glavnih zadataka razvojnog tima. Istovremeno se radi na povećanju dimenzija ekrana do veličine lista papira formata A4 što je najsličnije 14-inčnim ekranima.

Ekran je prethodno izložen u kompanijskim istraživačkim laboratorijama za nauku i tehniku, a cilj izložbe je bio pronalaženje partnera koji se bave sličnim razvojem ili proizvodnjom potrošačke elektronike. Prednost OLED ekrana ogleda se u pikselima izrađenim od organskog materijala koji emituje sopstvenu svetlost pa pozadinsko osvetljenje nije potrebno. Posledica ove prednosti su tanji ekrani i značajno umanjenje potrošnje. Oni bolje reprodukuju brze scene i nude bolju reprodukciju boja u odnosu na postojeće LCD i PDP ekrane, ali njihova proizvodnja je teška i skupa.

OLED ekrani na tržištu postoje u vidu ekrana za prenosive muzičke i video plejere i mobilne telefone, a većih dimenzija prava su retkost. U slobodnoj prodaji dostupan je jedino „Sonijev” model televizora XEL-1 ekrana dijagonale 11 inča koji je predstavljen još 2007.

„Soni” i drugi važniji proizvođači potrošačke elektronike prikazali su prototipove ekrana većih dijagonala, ali nijedan još nije u prodaji.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak