Berza živnula, dinar na silaznoj putanji

Danas 22.05.2009 13:44
Berza živnula, dinar na silaznoj putanji


Priliv deviza iz prve tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda mogao bi direktno da utiče na kretanje kursa dinara samo ukoliko Narodna banka Srbije tim novcem interveniše na deviznom tržištu.Treba takođe, podsetiti da prema standardima Svetske banke, Srbija spada u grupu relativno zaduženih zemalja. Uprkos tome, situacija nije baš ružičasta, s obzirom na to da država ima ozbiljnih problema sa spoljnotrgovinskim deficitom kao i sa deficitom u tekućem bilansu, čemu bi trebalo dodati i prilično visok spoljni dug. 

Sve to ukazuje da bi monetarna politika trebalo da bude usmerena ka obaranju vrednosti domaće valute, pri čemu bi deprecijacija dinara trebalo bi da bude postepena, jer bi to omogućilo smanjenje spoljnotrgovinskog deficita zemlje - kaže za Danas Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, komentarišući spekulacije da bi priliv od oko 800 miliona evra iz stend baj aranžmana sa MMF-om mogao da ojača dinar. 

Naš sagovornik ističe da su istraživanja potvrdila da deprecijacija kursa dinara više utiče na smanjenje uvoza nego na povećanje izvoza. I mada nije želeo da licitira koliko će dinar, u odnosu na evro, vredeti krajem godine, Arsić je procenio da bi zbog velike spoljne neravnoteže, trebalo pustiti da domaća valuta deprecira, "mada ne bi bilo dobro da dinar naglo sklizne, jer bi to moglo da utiče na inflaciju" 

Prema oceni Pavla Petrovića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu i urednika Kvartalnog monitoringa, pozajmica MMF-a pomoći će da se pokrije platni deficit, ali će, takođe, sprečiti dramatično kretanje kursa.
- Deficit tekućeg računa već je premašio tri milijarde evra. To znači da je državi, uz priliv sredstava MMF-a, u ovom trenutku potrebno još oko 2,5 milijardi evra, da bi se taj deficit pokrio. Verovatno će se država zadužiti za infrastrukturne radove i za pokrivanje fiskalnog deficita, tako da je na osnovu tih priliva moguće zatvoriti GEP od 3,5 milijarde evra. Zatvaranje te finansijske konstrukcije, sprečilo bi velike fluktuacije kursa dinara - ocenjuje Petrović. 

Vladimir Vučković, profesor Megatrend univerziteta, kaže za naš list, da dosadašnja praksa Narodne banke ukazuje da je režim kursa u načelu plivajući, i da se taj režim narušava samo kada dinar počne da slabi.
- Devizni kurs domaće valute stabilizovao se na nivou od 95 dinara za evro i za sada nema indicija da će doći do pritiska na devizno tržište. Ali, ta ravnoteža je krhka i niko ne može da garantuje da će dugo da traje. Bez obzira na to, novac od MMF-a ne bi trebalo trošiti na odbranu kursa, već samo za jačanje deviznih rezervi - ističe Vučković 

Kad je reč o Beogradskoj berzi, brokeri procenjuju da će novac iz prve tranše kredita MMF-a pozitivno da se odrazi na kretanja na tržištu kapitala.
- Berza je pre dva meseca dotakla dno pre oko dva meseca, kada se vrednost indeksa Belex15 spustila na minimum od 350 jedinica, a i promet je bio izuzetno nizak. Novac MMF-a stigao je u trenutku kada svet polako izlazi iz krize i kada investitori podižu svoju aktivnost, što bi najpre trebalo da se odrazi na vrednost akcija. Cene hartija od vrednosti već beleže rast, a investitori će, ukoliko žele akcije određenih kompanija, morati da odreše kesu, što će se dalje odraziti i na ukupno poslovanje Berze - kaže za Danas Dragoslav Veličković, glavni broker Sosijete ženeral banke. 

Da je kredit koji je Srbija dobila od MMF-a dobra vest, potvrđuje i Saša Jovanović iz brokerske kuće Interkapital sekjuriti. On za Danas kaže da optimizam investitora koji trguju na Beogradskoj berzi iz dana u dan raste.
- Pozitivno je na Berzu delovalo i smirivanje kursa evra u odnosu na domaću valutu, što je podstaklo pre svega inostrane ulagače, koji veruju da se više neće suočiti sa lošim vestima i da je Vlada u stanju da sve konce drži pod kontrolom. S druge strane, pozitivni signali stižu i sa inostranih berzi, gde su se indeksi takođe stabilizovali, a uobičajene fluktuacije cena uglavnom beleže uzlazni trend. Berza jeste vesnik oporavka privrede, a odatle sada stižu ohrabrujuće vesti, za razliku od sektora realne ekonomije, gde još uvek dominiraju negativni izveštaji - kaže Jovanović. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak