Šikaniranje u "Drekslmajeru"!

Press 20.05.2009 13:12
Rade punom parom... Problemi izbili na videlo

Rade punom parom... Problemi izbili na videlo


U ovoj uspešnoj zrenjaninskoj fabrici inspekcija je pronašla mnoge nezakonitosti u radu, a radnici se žale da su izloženi pretnjamaIndustrijski sindikat u pogonu nemačke kompanije „Drekslmajer" optužio je poslovodstvo za nezakonitosti u radu,  lošu atmosferu u firmi, šikaniranje i vređanje radnika. Sve je kulminiralo krajem prošle nedelje kada je šef proizvodnje Željko Cvijan nasrnuo na radnicu Gordanu Perin. Inspekcija rada za Srednjebanatski okrug potvrdila je navode radnika, jer je ustanovila brojne nezakonitosti u radnim odnosima.

Strasti su se malo smirile, iz sindikata su ukazali da je Cvijan promenio ponašanje prema radnicima nabolje, ali da je u fabrici ostala gomila nerešenih problema zbog kojih je i došlo do incidenta. Zato su iz sindikata pozvali inspekciju.

Trodnevna kontrola

Načelnica inspekcije rada Svetlana Šunkić kaže da će preduzeti sve zakonske mere kako bi se otklonile nepravilnosti u pogonu „Drekslmajera".

- Na pismenu predstavku predsednice Industrijskog sindikata u tom pogonu Livije Stojadinov obavila sam trodnevnu kontrolu i utvrdila nepravilnosti po zahtevima koji se odnose na isplate zarada, preraspodelu radnog vremena i korišćenje godišnjih odmora. Stopirala sam isplatu zarada po učinku, upozorila poslodavca i naložila isplatu po utvrđenom korelativu - izjavila je načelnica Šukić. Ona nije precizirala kakve je sve nepravilnosti i propuste napravila uprava „Drekslmajera" zato što zapisnik sa trodnevne kontrole juče još uvek nije bio potpisan, a u toku je bilo i prevođenje zapisnika sa srpskog na nemački jezik.


Cvijan: Nisam šikanirao radnike

Šef proizvodnje u „Drekslmajeru" Željko Cvijan negirao je da je nasrnuo na radnicu.

- Notorna je laž da sam šikanirao radnike, naročito u kontekstu koji je naveo dotični gospodin kojeg ne poznajem. Naneta je šteta mom ličnom i profesionalnom ugledu, a satisfakciju ću potražiti na sudu. Smatram da je gospođa Perin izmanipulisana i da je njeno ime iskorišćeno u negativnom kontekstu. Gospođa Perin je izjavila i potpisala da se ne seća da sam je ja gurnuo i da je od strane trećeg lica obaveštena o incidentu, a ne seća se ni ko je to treće lice - naveo je Cvijan.
 

Na brojne nepravilnosti u „Drekslmajeru" ukazala je i jedna od zaposlenih radnica, koja je došla da se žali inspektorima rada.

- Od prvog dana nam prete otkazima, vređaju nas i potcenjuju na razne načine - rekla je radnica ne želeći da joj se objavi ime, ali je lične podatke, uz izjavu, ostavila inspektoru rada.

Pre inspekcije rada na nepravilnosti u „Drekslmajeru" ukazao je regionalni poverenik industrijskog sindikata u Zrenjaninu Zoran Eremić. On je o nezakonitim otkazima i šikaniranju radnika pismom obavestio direktora zrenjaninskog pogona Zigfrida Angerera, od koga još nije dobio odgovor.

Nezakoniti otkazi

- U zrenjaninskom pogonu „Drekslmajera" radi se sedam dana u nedelji za 18.000 dinara u proseku, bez odmora, a zbog nagomilanih problema 8. maja došlo je do spontane obustave rada. Tom prilikom šef proizvodnje Željko Cvijan u svom poznatom maniru vikao je na radnike, a u napadu histerije fizički je nasrnuo na jednu radnicu. Prema mojim informacijama, reč je o radnici Gordani Perin - naveo je Eremić, ističući da je to samo deo problema sa kojima se suočavaju radnici ove fabrike. Prema njegovim rečima, 35 radnika u „Drekslmajeru" nezakonito je dobilo otkaz, menadžment je obećao da će ih vratiti na posao, ali to nije učinjeno.

- Otkazi su prolongirani, radnici su dobili druga rešenja o otkazu, ovaj put u skladu sa zakonom. Od tih 35 otkaza za dva ćemo podneti krivične prijave sudu jer imamo dokaze da su nezakoniti. Nakon otkaza našim radnicima menadžment je doveo 60 radnika iz Rumunije. Plata je prvobitno ugovorena kao fiksna, a menadžment je preinačio ovu klauzulu, pa se plata isplaćivala po učinku. Tražili smo sastanak sa rukovodstvom, ali do susreta još nije došlo. Od direktora „Drekslmajera" Jorga Pačnaca dobili smo savet da u svoje redove primamo samo one radnike koji ispunjavaju radne obaveze, a susret sa sindikalistima opet je odložio - kaže Eremić.

U pogonu  za proizvodnju kablovskih setova za automobilsku industriju uloženo je 10 miliona evra. Fabrika zapošljava 1.400 radnika


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak