Zvučnici mogu da unište nove LCD ekrane

Blic 13.05.2009 13:31
Zvučnici mogu da unište nove LCD ekrane


Da se skupi LCD ili plazma TV prijemnik ne bi u roku od nekoliko sekundi pretvorio u tehnološki otpad, neophodno je da imate u vidu neke stvari. Televizorima sa ravnim ekranom je potreban pažljiv tretman - uostalom kao i onim klasičnim - ali ima i nekoliko momenata više na koje morate da obratite pažnju.Složena tehnologija i nove mogućnosti aktuelnih TV prijemnika - na primer mogućnost da se pričvrste direktno na zid - traže i nešto veće stručno znanje i pažljivije ophođenje sa TV aparatom.


Ovde navodimo 10 grešaka koje mogu nepovoljno da se odraze na kvalitet slike vašeg televizora ili pak oštete sam uređaj, a tu su i saveti kako da izbegnete da se dogodi najgore.

1 Grebanje ekrana prilikom čišćenja:
Površina LCD i plazma ekrana je osetljiva. Za čišćenje koristite meku krpu od mikrofibera i tečnost za čišćenej stakla koja ne sadrži sirćetnu ili limunsku kiselinu ili pak kupite set za čišćenje televizora s ravnim ekranom. Sredstva za ribanje, sredstva za čišćenje sa agresivnim rastvaračima i tvrdi sunđeri su potpuno zabranjeni. Važno je i da sredstvo za čišćenje ne poprskate direktno po uređaju, već po krpi kojom ćete ga obrisati, jer u suprotnom tečnost može da prodre u televizor.

2 Postavljanje zvučnika u blizinu televizora:
Televizori sa katodim cevima - nasuprot LCD i plazmi - osetljivo reaguju na magnetna polja - pa stoga nezaštićene kutije zvučnika ne treba stavljati direktno kraj uređaja, jer će to za posledicu imati greške u kvalitetu slike - recimo njenu neprirodnu obojenost ili krivljenje. Ove greške po pravilu nisu trajne prirode i nestaju čim se zvučnici odmaknu.

3 Transportovanje plazma televizora u ležećem položaju:
U plazma televizorima se nalaze male ćelije ispunjene plamenitim gasovima koje učestvuju u formiranju slike. Ove ćelije su ugrađene u staklenu ploču koja prilikom transporta može da naprsne ili da se razbije. Zbog toga plazma televizore obavezno treba prenositi u uspravnom položaju.

4 Puštanje da se trajni motiv ureže u ekran
Motiv koji se satima nepomično nalazi na ekranu može kod plazma televizora da se ureže - pri čemu tome nisu u istoj meri skloni svi modeli. Urezivanje znači da slika tog motiva može kao senka da se vidi na ekranu i kada se na njemu već odavno smenjuju drugi sadržaji. U većini slučajeva, taj efekat tokom vremena slabi, dok u onim najgorim ekran ostaje trajno oštećen. Naročito su ugroženi novi TV aparati tokom prvih sati rada. Sličan fenomen zapaža se i kod nekih LCD televizora: nakon više dana ili meseci nepomični motiv počinje da se ocrtava na ekranu.

5 Zatvaranje otvora za hlađenje
Svaki uključen televizor proizvodi toplotu. Kako se elektronika ne bi pregrevala, uređaj ne sme da bude potpuno uklopljen u plakar, jer u tom slučaju prilikom dugotrajnog rada može doći do kvara. Otvori za ventilaciju i hlađenje moraju da ostanu otvoreni, a minimalno odstojanje od njih koje se preporučuje navedeno je u uputstvu za upotrebu.

6  Igranjem igrica na konzoli „nintendo wii“ bez poveza za ruku
Od kraja 2006, od kako je proizvođač „Nintendo“ na tržište izbacio konzolu Wii, neki od korisnika su uništili svoje televizore tako što su u njih omaškom zavitlali daljinski upravljač konzole. Otada „Nintendo“ igračima daje uputstvo da se igriči igraju samo sa daljinskim upravljačem koji je specijalnim povezom pričvršćen za ruku.

7 Pričvršćivanje televizora na neprikladan zid
Televizori sa ravnim ekranom zamišljeni su tako da mogu da se pričvrste na zid. Kada je reč o televizorima sa dijagonalom slike preko jedan metar i odgovarajućom težinom neophodno je, međutim, da zid bude dovoljno stabilan. Šrafovi i tiplovi treba da odgovaraju podlozi i težini koju moraju da nose - jer će u suprotnom pući, a televizor će se naći polomljen na podu.

8 Ostavljanje uključenog uređaja tokom nevremena
Ako u blizini udari grom, na električnoj mreži može da nastupi preopterećenje. Zbog toga televizor tokom nevremena treba isključiti iz struje, jer pod određenim okolnostima njegova elektronika može da se pokvari.

9 Brze promene temperature
Televizor koji je transportovan po hladnoći nikada ne treba odmah da uključujete. Zbog toplote u kućnim prostorijama u uređaju može da se javi vlaga, koja dovodi do kvara na elektronici. Nakon promene temperature televizoru treba da date sat vremena da se prilagodi sobnoj temperaturi.

10 Petljanje u servisni meni
Najveći entuzijasti među vlasnicima televizora pokušavaju da iz svog aparata izvuku sve mogućnosti. Korisnički meni dostupan na ekranu nije im dovoljan, pa se ubacuju i u (zapravo) nepristupačan) servisni meni uređaja, u kom su pohranjene osnovne karakteristike njegove elektronike. U ovaj meni se dospeva preko šifre koja bi zapravo trebalo da bude poznata samo osoblju ovlašćenog servisa, ali te šifre se delom mogu naći i na internetu. Ako niste deo osoblja ovlašćenog servisa, a želite dobro svom televizoru, za vas bi, međutim, trebalo da važi: Dalje ruke od servisnog menija!

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak