Viseće petunije

Večernje novosti 12.05.2009 15:23
Viseće petunije


Surfinija je jednogodišnja biljka za balkone i viseće posude, cvet raskošnih boja i nijansi. Ovaj popularni hibrid petunije nastao je u Japanu 1992. godine i od tada se proširio u sve krajeve sveta.Surfinija zahteva dosta pažnje. Odgovara joj sunčana ili polusenovita pozicija, vlažna zemlja i redovno prihranjivanje.
Nega: Ako je zasadite na polusenovito mesto, u toku leta morate je zalivati jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija je još zahtevnija i traži zalivanje bar dva puta dnevno. Najvažnije je da biljka nikada ne ostane bez vlage. Biljku zalivajte redovno (ali umereno da ne bi došlo do truljenja) rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Prilikom zalivanja vodite računa da ne pokvasite listove. Ukoliko imate mogućnosti montirajte sistem za zalivanje kap po kap, ili je zasadite u samozalivajuće saksije. Surfinija je zahtevna biljka i kada je zemljište u pitanju, mora biti obogaćeno makro i mikro elementima, pre svega gvožđem. Što je boja cveta surfinije svetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Najmanje dva puta u sezoni surfinija odbaci veliki broj cvetova i listovi požute. To je normalna pojava i ukazuje da treba pojačati prihranjivanje. Za nedelju dana biće još lepša i sa puno cvetova. Suvi cvetovi i listovi sa biljke ne smeju se odstranjivati, jer ako otkinete bilo koji zeleni deo biljke, na otkinutom mestu nastaje rana u koju lako dospevaju bakterije. U mere nege spada i preventivno prskanje fungicidima protiv plesni, insekticidom (svake tri nedelje) i akaricidom protiv grinja.
Poznate sorte su: “Vitorian Yellow” - svetložute boje, bujnog cvetanja i jakog mirisa, “Crazy Pink” – pink boje sa naglašenim tamnopink venama, “Purple” – fantastične purpurne boje cvetova i dugih grana, “Surfinia Baby tipes” sadi se u prozorske žardinjere ili velike saksije, obilato cveta, ali su cvetovi nešto manji, a “Purple vein” surfinija je idealna za balkone. Uz pravilnu negu može dostići prečnik od 1,5 m. “Patio blue” je surfinija umerene bujnosti, cvetova srednje krupnoće i laganog mirisa. Ova sorta raste uspravno i karakteriše se prelivom boja od tamnoplave do svetloplave.
“White” surfinija ima cvetove svetlokrem boje i blagi miris vanile, dok cvetovi sorte “Blue” podsećaju na zvezdu. “Red double red” je surfinija krupnog duplog cveta koji liči na lopticu. Odlikuje se blagim mirisom cveta i bujnom krošnjom.
Nova verzija visećih petunija je “Sanguna” sa 15 različitih boja i nijansi. Karakteriše je jako bazalno grananje, što smanjuje potrebu za stalnim i jakim orezivanjem, kompaktnost habitusa, rani period cvetanja i otpornost na vremenske neprilike. I tokom vrelog leta stalno cveta.

MILION ZVONČIĆA

Milion zvončića (“Million Bells”) ima veliki broj sitnih cvetova veselih boja koji su zvonastog oblika. Cveta od maja do oktobra, dobro podnosi sve vremenske uslove, otporna je na vetar i brzo raste. Ukoliko se pravilno zaliva i prihranjuje, cvetaće sve do prvih mrazeva. Ne zahteva skidanje precvetalih cvetova niti orezivanje u drugoj polovini leta. Pri kupovini rasada obratite pažnju da je biljka mlada i da joj je stabljika sveža i zelena. Nakon kupovine biljke, pošto ste je posadili, potrebno je otkinuti vrhove grančica, odnosno zadnja dva listića na grani. Isti postupak ponoviti za dve-tri nedelje. Osim redovnog i svakodnevnog zalivanja tokom leta, biljku treba redovno i prihranjivati. Najbolje je otpočeti 15 dana posle presađivanja. Važno je da se jednom u 10 dana doda tečno gvožđe. Nedostatak gvožđa manifestuje se žutilom listova i odsustvom cvetanja.
Najpoznatije sorte su “Deep Yellow” sa žutim cvetovima, “Rose” blistave ljubičasto-roze boje, “Orange” krupnih, sjajnih narandžastih cvetova sa upečatljivim crvenim središtem, “Red Star” ružičastocrvene boje sa kremkastim šarama.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak