Ogledace, šta da radim

Politika 12.05.2009 15:14
Operi ruke i zube...

Operi ruke i zube...


Pametno kupatilo vas podseća šta treba da uradite kada ste unutraZa nekoliko godina, ukoliko zaboravite da operete zube, neko će vas podsetiti da to učinite. Taj neko biće vaše ogledalo u kupatilu.

Istraživači iz Fraunhoferovog instituta za mikroelektronska kola i sisteme u Duisburgu (Nemačka) prikazali su na ovogodišnjem Cebiu ogledalo osetljivo na dodir koje korisnike podseća da uzmu lek, operu ruke ili zube i obrišu lice.

Hardver korišćen u elektronskom kupatilu nije nov, a namenski razvijen softver se izvršava na običnom personalnom računaru, ali njegovi tvorci se nadaju da će ovaj sistem pomoći starijim osobama koje pate od demencije da duže žive bez pomoći drugih.

Poluprozirno ogledalo prikazuje slike bez reči koje ilustruju izvesne aktivnosti: za pranje zubne proteze na slici je čaša u kojoj je nekoliko zuba. Ostale slike prikazuju, na primer, vagu, dve ruke s peškirom (kao podsetnik da treba obrisati ruke) i lice i ruku s losionom.

Kada se otvori ormarić s lekovima, na sredini ekrana se pojavi slika pilule koja pokazuje koliko pilula osoba treba da popije. Fraunhofer ima na umu i povezivanje ogledala sa ustanovom za staranje, kako bi se daljinski pratilo da li pacijent sprovodi osnovne higijenske radnje.

Ostale slike služe da se kontrolišu osnovne funkcije kupatila. Slika sa crvenom kapljicom i znakom plus služi da se poveća temperature vode iz slavine, a ukoliko je kapljica plava temperatura se snižava. Simbol zupčanika služi da se lavabo i školjka podignu, što Fraunhoferov prototip i radi.

Izum se veoma lako prilagođava. Ukoliko članovi porodice nose oznake za radiofrekventnu identifikaciju (Radio Frequency Identification, RFID), kupatilo će znati kakve su potrebe svakog od njih i prikazivaće odgovarajuće slike. Vremenom bi pametno kupatilo moglo da nauči navike korisnika tako što bi registrovao kako svako od njih koristi kupatilo. Štaviše, mogao bi da se pripremi čim osoba ustane iz kreveta. Primera radi, softver bi znao da određena osoba izlazi iz svoje sobe oko 7,30 da bi se okupala. Ukoliko neko ne sledi istu dnevnu rutinu softver bi mogao da preskoči odgovarajuće upozorenje i pređe na sledeće.

Mada je, za sada, više usmeren ka starijim osobama, mogao bi mnogo toga da ponudi i mlađima. Fraunhoferov izložbeni eksponat ima i sliku za muziku, a mogao bi se prilagoditi i da prikazuje kalendar dnevnih obaveza, pa čak i video programe.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak