Haške sudije podmitio sa 2.000.000 $ !

Press 08.05.2009 14:09
Haške sudije podmitio sa 2.000.000 $ !


Fatmir Ljimaj, jedan od OVK zločinaca, u Hagu bukvalno kupio slobodu, pokazuju transkripti njegovih prisluškivanih razgovoraJedan od zloglasnih komandanata OVK Fatmir Ljimaj, kome je u Hagu suđeno za monstruozne zločine nad Srbima u logoru „Lapušnik", kupio je oslobađajuću presudu za dva miliona dolara! Ovo pokazuju transkripti prisluškivanih telefonskih razgovora do kojih je došlo srpsko tužilaštvo za ratne zločine! Iz razgovora koje je Ljimaj vodio sa bratom Demirom vidi se čak da su američki advokati još pre početka suđenja znali šta će sve pisati u oslobađajućoj presudi!?!

Iz ovih transkripata proizilazi da je značajnu ulogu u oslobađanju „monstruma iz Lapušnika" odigrao bivši šef UNMIK-a Mihael Štajner, koji je lično urgirao za njegovo oslobađanje i čak posredovao u ugovaranju „cene presude"! Naime, američki advokati koje je predvodio Karim Kan tražili su najpre 6,5 miliona dolara da srede oslobađanje Ljimaja, ali su pristali na tri puta manju cifru posle intervencija „uticajnih političara".

Prisluškivani Ljimajevi razgovori prepričani su na više od 30 strana transkripata do kojih je Press juče došao. Objavljujemo najkonkretnije delove ovih transkripata koji ukazuju na osnovanu sumnju da su Ljimaj i njegovi advokati potkupili haške sudije:

Ljimaja, koji je po haškoj poternici uhapšen u Sloveniji februara 2003. godine, 6. jula te godine brat Demir u telefonskom razgovoru obaveštava da američki advokati stižu u Prištinu:

Demir Ljimaj: Treba da bude ugovoren sastanak sa Štajnerom kako bi se razmotrila neka pitanja... Advokati će nastaviti da rade ako vlada usvoji odluku o osnivanju posebnog fonda za finansiranje troškova suđenja. Advokati traže 6,5 miliona dolara... Vlada neće da plati toliko...

Fatmir Ljimaj: Skuplji su moj život i Kosovo od tih 6 miliona dolara! Ima da se plati!

Četiri dana kasnije, 10. juna, Ljimaj je ponovo razgovarao sa bratom Demirom:

Demir Ljimaj: Tvoji advokati su stigli. Dok smo se vozili do hotela, razgovarali smo o mnogim temama... Tvrde da postoji između 80 i 90 odsto šanse da obore optužnicu! Znaju sve šta će da piše... Traže pare, bez para neće da rade...

Fatmir Ljimaj: Koliko traže? Šest miliona?

Demir Ljimaj: Da! Šest i po. U vladi kažu da ne mogu da odvoje toliko...

Fatmir Ljimaj: Kako ne mogu?! Ako ne mogu, ja ću sve javno da ispričam, sve ću da kažem, o svim propustima, to im ti tamo svima kaži... I ugovori sastanak advokata sa Štajnerom, on može sve to da sredi...

Sredinom juna, Demir Ljimaj obaveštava brata da su advokati pristali da „sve završe za dva miliona dolara". Osnovano se sumnja da je u međuvremenu „intervenisao Mihael Štajner". Ljimaj je tada, inače, bio jako uznemiren Bušovim saopštenjem da američki advokati ne mogu da brane optuženike iz bivše Jugoslavije.

Fatmir: Ako je tako, onda smo propali! Samo Amerikanci ovo mogu da završe...

Demir: Pričao sam sa advokatima, situacija nije tako ozbiljna, izgleda da je Bušova izjava pogrešno protumačena... Biće to u redu...

U razgovoru vođenom 27. juna, Demir Ljimaj je obavestio brata da se sastao sa Tomom Gašijem i Bajramom Krasnićijem (inače, advokatima još dvojice Albanaca koji su bili optuženi za isti zločin kao i Ljimaj), na šta mu je Ljimaj odvratio pitanjem:

Fatmir: I, je l' su ti dali bombone?

Demir: Dopada mi se njihova zamisao, ali bog zna šta će se dogoditi...

Fatmir: Uzmi ti te bombone i lepo ih pojedi! (Naravno, nije reč o pravim bombonama, već je u pitanju šifra. Pretpostavlja se da je tada došlo do primopredaje novca koji je predat advokatima i najverovatnije nekim od sudija).

Iako transkripti ovih razgovora postoje u Haškom tribunalu i iako postoji osnovana sumnja da je oslobađajuća haška presuda za Ljimaja kupljena, istraga o ovom slučaju nikada nije pokrenuta!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak