Šljivančaninu 17 godina zatvora!

Mondo 05.05.2009 21:41
Šljivančaninu 17 godina zatvora!


Haški tribunal danas je pravosnažno osudio oficira bivše JNA Veselina Šljivančanina na 17 godina zatvora, pooštrivši prvostepenu kaznu kojom je za pomaganje zločina nad hrvatskim zarobljenicima u Vukovaru 1991. bio osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina.
Žalbeno veće Tribunala je, usvojivši žalbu Tužilaštva, Šljivančanina (55) proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 20. i 21. novembra 1991, preinačivši nalaz iz prvostepene presude.

Prvostepenom presudom, Šljivančanin je bio oslobođen po toj tački optužnice, a osuđen za pomaganje i podržavanje mučenja i okrutnog postupanja prema tim zarobljenicima.

Istovremeno, žalbeno veće Tribunala potvrdilo je prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora prvooptuženom Miletu Mrkšiću (61) za pomaganje i podržavanje ubistva, mučenja i okrutnog postupanja prema zarobljenicima.

I Mrkšić i Šljivančanin osuđeni su za kršenje zakona i običaja ratovanja, a oslobođeni krivice po ostalim tačkama optužnice koji su im na teret stavljale progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, istrebljenje i ubistva kao zločine protiv čovečnosti.

U kritično vreme, pukovnik Mrkšić je bio komandant Prve gardijske brigade JNA, odnosno Operativne grupe Jug na vukovarskom ratištu, a major Šljivančanin brigadni oficir za bezbednost.

Tokom rasprave o žalbama, krajem januara ove godine, branioci su tražili da Mrkšić i Šljivančanin budu oslobođeni, a tužioci da im kazne budu pooštrene. Za Šljivančanina, zastupnici optužbe su zatražili kaznu od 30 godina zatvora.

U pritvoru Tribunala, Šljivančanin, koji je uhapšen u junu 2003. odslužio je, tokom pretprocesnog postupka i suđenja, 90 odsto prvostepene kazne od pet godina zatvora. Na privremenu slobodu, sa koje se vratio juče, pušten je u decembru 2007.

Mrkšić je u sudskom pritvoru od maja 2002. kada se dobrovoljno predao.

Prvostepeno suđenje vukovarskoj trojki je pred Tribunalom počelo 11. oktobra 2005., a završne reči odbrane i optužbe održane su od 15. do 17. marta 2007.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak