Vreme je za klima-uređaje... jer kada dođu letnje vrućine, već je kasno

SveVesti 28.04.2009 13:41
Vreme je za klima-uređaje... jer kada dođu letnje vrućine, već je kasno


Ako ste čvrsto odlučili konačno si priuštiti pošteni klima-uređaj, kažu stručnjaci, trebate si postaviti tri osnovna pitanja: koja je namjena tog uređaja (grijanje/ hlađenje ili samo hlađenje), koliki je prostor u koji želim postaviti uređaj i gdje ga točno želim smjestiti te koje dodatne funkcije uređaj mora imati kako bi mi odgovarao (posebni filteri, ionizator zraka i sl.).Kada je najbolje vrijeme za postavljanje klima-uređaja?

Iako se najviše upita za prodaju i montažu dobiva čim se živa u termometru popne iznad 25 Celzijevih stupnjeva, to nikako ne znači da je to idealno vrijeme za postavljanje klima-uređaja jer čekanje na isporuku i ugradnju bit će zanemarivo u jesen, zimu i rano proljeće, dok će se u ljetnim mjesecima to bitno oduljiti, naravno zbog povećane potražnje.

Osim toga, ljetne vrućine bolje je dočekati spremno nego tražiti “spas u zadnji čas”. Što se tiče održavanja klima-uređaja, najbolje ga je čistiti u rano proljeće kada serviseri imaju dovoljno vremena da mu se posvete i kvalitetno obave posao.

Na koje je mjesto u stanu poželjno postaviti klima-uređaj?

Klasični klima-uređaj sastoji se od unutarnje i vanjske jedinice. Ovisno o proizvođaču, modelu i klasi, udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice nikako ne bi smjela biti veća od 20 metara da bi uređaj radio optimalno.

Ne treba se zavaravati da će jedan klima-uređaj moći rashladiti čitav stan, već ga treba postaviti u prostoriju gdje se najviše boravi, primjerice dnevni boravak. Unutarnju jedinicu treba postaviti tako da nema direktan ispuh po osobama u prostoriji, da je u blizini izvora električnog napajanja te da postoji mogućnost odvoda vode (tzv. kondenzata).

Vanjsku jedinicu, u skladu s odredbama zakona, nije dopušteno postaviti na pročelje zgrade, no zato su lođe ili balkoni dobrodošli.

Poželjno je i da je u blizini oluk (vertikala za oborinske vode), no svakako je najvažnije da vanjska jedinica bude na mjestu perikladnom i pristupačnom za servisiranje.

Što kod klima-uređaja znači niska, srednja i visoka klasa?

Podjela klima uređaja na klase proizlazi iz njihove kvalitete, energetske učinkovitosti i, naravno, cijene.


Nisku klasu klima-uređaja čine uređaji kakvima vrve razni trgovački centri, a privlačni su zbog cijene (do 2000 kuna). Za svoj rad troše puno energije, obično su energetske klase C, D, E... G, stvaraju nesnosnu buku pri radu, u pravilu ne traju dugo, nema rezervnih dijelova, a kad i imaju, cijene tih dijelova dosežu cijenu klima uređaja i ne isplati ih se popravljati. Srednju klasu čine solidni klima-uređaji s cijenom od 2500 - 4500 kuna.

Uobičajene su energetske klase A i B, za svoj rad imaju umjerenu potrošnju, osigurane dijelove i servis. Kvalitetno hlade i dobro odrađuju grijanje u prijelaznim razdobljima te ne stvaraju buku pri radu.

U visoku klasu klima-uređaja ubrajaju se renomirani proizvođači kao što su Hitachi, Toshiba, Daikin, Mitsubishi s cjenom od 5000 do 11.000 kuna. Cijenu opravdavaju odličnim i dugotrajnim radom, te brigom za kupca (sustavi filtracije traka) i okoliš.

Koje su tipične vrijednosti kapaciteta klime prema veličini sobe?

Precizan odgovor daje termodinamički proračun prostora koji se klimatizira (sastavni dio projekta strojarskih instalacija).

Za okvirno određivanje potrebne snage moguće se rukovoditi ovim odnosima:

za prostor do 80 m3 - 2,6 kW,

za prostor do 120 m3 - 3,5 kW,

za prostor do 140m3 - 4,5 kW,

za prostor do 180m3 - 5,0kW.

Koje sve vrste klime poznajemo? Kada kupiti zidnu klimu, a kada pokretnu?


Uređaje za kućnu uporabu dijelimo na zidne, kazetne, podno-stropne, kanalne i prijenosne. To su uglavnom mono split uređaji, što znači da na jednu vanjsku jedinicu dolazi jedna unutarnja.  Postoje, međutim i multi split uređaji, kod kojih na jednu vanjsku jedinicu dolazi više unutarnjih jedinica. Gotovo uvijek, osim u slučajevima onemogućene montaže, preporučamo kupnju mono split zidnog uređaja, a prijenosni klima-uređaj smatra se “nužnim zlom”.

Koliko se klima-uređaj promijenio tijekom godina? Koje sve novitete danas možemo pronaći u trgovinama?

Tehnološki razvoj nas je doveo do klima-uređaja izuzetno velike učinkovitosti i samim tim do uštede električne energije (čak do 60 posto u odnosu na fix speed standardan uređaj); tu je i višestupanjski sustava filtracije zraka, opremljenost ionizatorima zraka, smanjenje buke unutarnjih jedinica na 20 dB (šapat) itd.

Nadalje, klima-uređaj danas može biti u upotrebi čitave godine, tj. efikasno hladiti ljeti, a učinkovito grijati zimi. Klima-uređaji sve češće su dizajnirani, velik je raspon boja i veličina, pa postaje dio ukrasa interijera stanova, restorana i galerija.

Na kraju, važno je posebno napomenuti da klima-uređaje kupujete ondje gdje su osigurani prodaja, ugradnja i servis.

Servis je nužan, a redovno održavanje provodi se iz zdravstveno-higijenskih i tehničkih razloga, da bi se spriječila pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama te omogućio nesmetan rad.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak