Život kao u SF filmu

Jutarnji.hr 24.04.2009 12:20
Život kao u SF filmu


Jednom konzolom možete paliti i podešavati svjetla, glazbu i grijanje, a umjesto ključa u stan vas pušta vaš otisak prstaBudite se ujutro, rolete se polako podižu i puštaju sunčevu svjetlost u sobu koja se počinje lagano zagrijavati. Dok još sneno trljate oči, pali se linija i zvuk vaše omiljene pjesme budi vas i uvodi u novi dan. Kako ulazite u hodnik i krećete prema kupaonici, svjetla se pale u sobama kroz koje prolazite, a kupaonica vas dočekuje zagrijana i uz odabranu glazbenu podlogu. Istovremeno u vašem vrtu mlaznice počinju zalijevati cvijeće, no ne sve jednako. Ono koje je suše dobiva više vode, a ono pod kojim je tlo još vlažno manje. Ako su se nad gradom nadvili oblaci i svaki čas će kiša, senzori će to prepoznati i mlaznice tog jutra neće zalijevati biljke.

Ne morate ništa gasiti


Kada odlazite na posao, pri izlasku  iz stana ne morate ništa gasiti. Samo izađete, a svjetla, glazba i grijanje sami se gase. Kada se vratite kući, u stan ulazite prislanjanjem prsta na senzor. On registrira da je vlasnik stigao i dok još ulazite, sve u stanu podešava po vašem ukusu. Pali se grijanje, svjetla, glazba, sve kako vama odgovara. A vi se samo zavalite u naslonjač i uživate u kraju radnog dana.

Opisani dan nije scena iz znanstvenofantastičnog filma, već stvarnost, europska svakodnevica, a događa se i u Hrvatskoj. Riječ je o pametnim kućama, koje su s napretkom tehnologije sve “pametnije” - štede energiju, brinu se za sigurnost stanara i jamče mu komfor. Uvođenjem europskog KNX (EIB) standarda, koji se primjenjuje i u Hrvatskoj, svijet kućne automatizacije postaje zaista svijet inteligentnih kuća!

Aktori umjesto osigurača

Sustav funkcionira putem senzora koji su postavljeni u svim prostorijama, a povezani su s aktorima. Aktori su nešto slično osiguračima, logički sklop koji je programiran i spojen na trošila. Senzor prisutnosti registrira da u prostoriji nema nikoga i sukladno tome gasi trošila, a može se programirati i kao protuprovalni senzor koji će primijetiti da se netko muva po kući kada stanari spavaju ili kad su na godišnjem odmoru.


Renato Krikšić, predsjednik Uprave HFC Grupe, koja implementira inteligentna rješenja GIRA, objašnjava kako je tehnologija “pametnih” kuća budućnost bez koje će svijet uskoro biti nezamisliv.

- Potrošnje struja kakvu danas znamo uskoro neće biti jer nove tehnologije usmjerene su prema tome da se energija ne rasipa. GIRA sustav funkcionira tako da gasi potrošnju koja nam u tom trenutku ne treba, a primjenom senzora prisutnosti, protupožarnih i protupoplavnih senzora, te vremenske stanice objekt se samostalno brine o potrošnji energije i sigurnosti - kaže Krikšić.

Putem jedne konzole pričvršćene na zid, dizajna koji ne narušava ljepotu uređenja doma, korisnik može regulirati temperaturu u svim ili jednoj prostoriji stana, može paliti i gasiti ili pojačavati i smanjivati rasvjetu, može navući ili razmaknuti zavjese i rolete, te odabirati glazbu i njezinu jačinu. Osim što se može pričvrstiti na zid, konzola može biti i u obliku daljinskog upravljača, a situaciju u domu stanar može regulirati iz bilo kojeg dijela zemlje putem iPhonea ili kompjutora.


Protupoplavni i protupožarni senzori neće samo obavijestiti da je do nezgode u stanu došlo, već će isključiti ventil za vodu ili aktivirati protupožarnu zaštitu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak