Frekvencija je presudna za kvalitet slike

Blic 23.04.2009 14:59
Frekvencija je presudna za kvalitet slike


U eri televizora sa katodnom cevi oznaka 100 herca je garantovala uživanje u slici bez treperenja. Ravni ekrani, međutim, koriste drugačiju tehniku za proizvodnju slike i ekran ne treperi bez obzira na to da li je u igri 100 ili 200 herca. U čemu je onda značaj frekvencije osvežavanja slike.Šta je herc?
Podatak u hercima (Hz) govori o tome koliko puta u sekundi se ponovi određeni proces. Televizor od 50 herca prikazuje slike 50 puta u sekundi, prijemnik od 100 herca sto puta itd.

U čemu je prednost televizora od 100 herca?
Televizori sa katodnom cevi prenose televizijsku sliku na ekran red po red. Nakon toga monitor nakratko potamni, a zatim sledi nova slika. Ako se ovaj postupak ponavlja 50 puta u sekundi, slika će treperiti, naročito na velikim TV ekranima. Aparati od 100 herca prikazuju svaku sliku dva puta zaredom, tako da je treperenje gotovo neprimetno.
LCD televizori, međutim, uopšte ne trepere, čak ni oni od 50 herca. Na displeju od tečnih kristala svaka slika se zadržava sve dok se ne pojavi sledeća. Između prikazivanja dve slike nema tamnih faza koje stvaraju efekat treperenja.
Kod televizora sa ravnim ekranom (LCD) veća frekvencija obnavljanja slike, to jest osvežavanja ekrana (npr. 100 herca) omogućava da se brzi pokreti na slici prikažu fluidno. Pedeset slika u sekundi, naime, nije dovoljno da se na velikim ekranima jasno prikažu brzi pokreti. Takođe nije dovoljno da se svaka slika prikaže dva puta. Umesto toga se između dve slike umeću nove slike (međuslike). Ova metoda je poznata kao interpolacija zasnovana na kompenzaciji pokreta.

Da li plazma TV ekrani mogu da trepere?
Plazma ekrani svaku tačku na slici proizvode pomoću minijature plazma ćelije. Na taj način se postiže svetlost različitog intenziteta. Ponekad plazma ćelija blesne samo na trenutak (onda kada je potrebno vrlo malo svetlosti), a ponekad (kada tačka na slici treba da bude potpuno svetla) veoma često. Iako se ovo događa i do šest stotina puta u sekundi, slika na velikim ekranima ponekad ipak treperi. I kod plazma televizora frekvencija od 100 herca obezbeđuje jasno prikazivanje pokreta.

Šta označava vreme reakcije?

Predugo vreme reakcije takođe negativno utiče na oštrinu pokretnih slika. Ono ukazuje na brzinu kojom jedna svetla tačka na TV ekranu može da potamni ili da poprimi drugu nijansu sive boje. Primera radi, ako ovaj proces predugo traje, lopta u letu će za sobom vući rep komete. Ovaj efekat se, međutim, javlja samo kod retkih modela.
Podaci proizvođača, međutim, ne mogu da nam pomognu da ocenimo kvalitet prikazivanja pokreta. S jedne strane, bez dobre tehnike od 100 herca, vreme reakcije nema značaja, a s druge strane, ne postoje ni usvojene norme za procenu. Tako se vreme reakcije često odnosi samo na ekran.

Da li je 100 herca bolje od 50 herca?

Ako izračunavanje među­slika nije precizno, pokreti neće biti fluidni već isprekidani. Neki detalji na slici će biti razliveni ili će se pojavljivati tzv. artefakti (efekti na slici uzrokovani prekidima u prenosu). U tom slučaju televizor od 50 herca može da bude čak bolji od aparata od 100 herca.

Obnavljanje slike na ekranu
Proizvodnja slike kod ekrana sa katodnom cevi od 50 herca
U početku zrak elektrona iscrtava na ekranu svaki drugi red, a zatim i preostale redove. Ovaj proces se odigrava tako brzo da se u očima posmatrača dve odvojene slike spajaju u jednu.
Proizvodnja slike kod ekrana sa katodnom cevi od 100 herca
Jednostavni ekrani sa katodnom cevi od 100 herca memorišu polusliku i prikazuju je još jednom. Zatim slede sledeća poluslika i njen duplikat. Tako se od 50 slika dobija 100 slika u sekundi, što odgovara frekvenciji od 100 herca.
Proizvodnja slike kod televizora sa ravnim ekranom od 100 herca
Televizori sa ravnim ekranom ne emituju poluslike već cele slike. U tom cilju izračunavaju (interpoliraju) redove poluslika koji nedostaju i popunjavaju praznine (deinterlejsing, progresivno skeniranje). Ovom tehnikom se umanjuje opasnost od treperenja redova.
Proizvodnja slike kod televizora sa ravnim ekranom od 200 herca
Modeli od 200 herca izračunavaju oko tri međupozicije za fudbalsku loptu. Na taj način se putanja lopte prikazuje još ujednačenije i oštrije. Istovremeno, međutim, ova elektronika ima više izgleda da pogreši.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak