Belex15 drugi dan zaredom u minusu

Biznis 09.04.2009 16:41
Belex15 drugi dan zaredom u minusu


Pad indeksa i minorno učešće stranih investitora obeležilo je trgovanje na Beogradskoj berzi. Ništa bolje nisu prošle ni druge regionalne berze.Indeks Belex15 pocrveneo je drugi dan zaredom, ovog puta izgubivši na vrednosti 1,62 odsto. Indeks Belexline oslabio je 0,97 odsto.

Obveznice su ponovo bile u fokusu investitora. Istrgovano je solidnih 1.368.835 evra. Najviše se trgovalo serijama A-2012 i A-2010. Likvidne su bile i ostale serije.

Kod akcija priča je nešto drugačija. Uz veoma mali promet od 24,55 miliona dinara, trgovalo se akcijama 46 kompanija, od čega je u plusu bilo samo njih devet. Bez promene je bilo njih 23, dok su na vrednosti izgubile 24 kompanije.

Ukupno učešće stranih investitora iznosilo je samo 7,71 odsto, od čega 36,45 odsto u trgovanju akcijama i 2,17 odsto u trgovanju obveznicama.

Najveći promet na kontinuiranom segmentu zabeležen je u trgovanju akcijama Aik banke - 6,87 miliona dinara. Sledi hartija sa segmenta preovlađujuće cene "Koka-Kola HBC Srbija" sa 2,94 miliona i Privredna banka sa 2,49 miliona dinara prometa. Dobitnik dana je "Telefonija" sa rastom od 11 odsto.

Potop na svetskim berzama

Ništa bolje nije bilo ni na regionalnim berzama, koje su, sa izuzetkom Podgorice, sve završile trgovački dan u "crvenom".

Uzlet koji smo imali prethodnih dana većina analitičatra tumači kao kratkoročnu korekciju unutar i dalje dubokog "medveđeg" tržišta.

Osetnom padu cena akcija u celom svetu doprineo je i slab početak objave poslovnih rezultata američkih kompanija, koje iskazuju smanjenje neto dobiti već sedmi kavartal uzastopno. Projekcije većine analitičara idu u prilog daljem padu cena akcija usled nedostatka potpore na strani tražnje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak