Vrste kućnih sauna

Net.hr 02.04.2009 15:34
Vrste kućnih sauna


Vjerojatno ste se već na vlastitoj koži uvjerili u blagodati saune, ali koliko puta tijekom godine doista i nađemo vremena za uvaliti se u zagrljaj njene vrućine? Evo kako si priuštiti saunu puno češće.


Znate izrek "Kada neće Muhamed brdu..." Njenu istinitost potvrđuje i nabava kućne saune. Za nabavu kućne saune dosta je u obiteljskoj kući ili stanu uštediti komad slobodnog mjesta. Niti troškovi nabave se ne penju do stotina tisuća, ne prelaze 50.000 Kč (čeških kruna). Naravno, to ovisi o veličini i opremi saune.

U klasičnim saunama treba računati sa 2 m2 zraka na osobu. (Saunamont)

Možemo izabrati
Finska (suha) sauna funkcionira na principu polijevanja zagrijanog granitnog kamenja. Boravi se (sjedeći ili ležeći) na temperaturama između 70 i 90 celzijevih stupnjeva uz svega 10% vlažnosti.
Turska za razliku od finske saune ima mnogo niže temperature od 44-55 Celzijevih stupnjeva, a relativna vlažnost stopostotna.
Kupnji saune trebali bismo pristupati odgovornije nego kupnji sofe ili drugog namještaja. Kao prvo, moramo biti svjesni da, osim klasične saune, danas možemo kupiti i tzv. infrasaunu, točnije infrakabinu. Važno je pobliže se upoznati s razlikama između njih i ukoliko već imate neke boljke treba se savjetovati i s liječnikom. Čak i potpuno zdrav čovjek trebao bi isprobati koja od sauna mu bolje odgovara, jer kako to obično biva, svaka ima svoje za i protiv.


Klasična sauna
Ako dajete prednost klasici, tržište nudi niz gotovih sauna raznih veličina s različitom opremom. Najmanja od njih ima dimenzije 1,2 x 1,2 m. Ako imate mogućnost, dajte prednost sauni sa malo većim dimenzijama. Najpopularnija je sauna tlocrta 1,8 x 2,0 m. U takvoj kabini istovremeno se mogu saunirati tri osobe i to u preporučenoj ležećoj poziciji, pri čemu je osiguran ravnomjeran pristup topline svim dijelovima tijela. Učinci sauniranja ovise o još dvije stvari. Prva je materijal, kojim je sauna obložena iznutra, druga izvor topline. Što se tiče drveta, ne smije imati kvrge i smolu. Najbolji izbor za oblaganje je skandinavska smreka ili skandinavski bor. Za izradu klupica i naslona koristi se afrička vrba abachi. Kako bi sauna ispunila svoj zadatak, u njoj mora biti osigurana optimalna temperatura. "Ona je individualna. Onome, tko tek počinje sauniranje, dovoljna je temperatura od oko 70 º C, napredniji korisnici najčešće se sauniraju pri temperaturi od 90 º C," objašnjava David Volejník iz tvrtke Saunamont. Što se tiče grijanja, prema njegovim riječima najčešće se koriste razne vrste električnih kamena. Kućne saune, smještene u obiteljskim kućama mogu se grijati i krutim gorivima (najbolje izvana). Mana tog načina grijanja je, osim komplicirane opskrbe, lošija mogućnost regulacije temperature.

Posljednji korak sauniranja je hlađenje. Za tu svrhu idealan je bazen, ali poslužit će i kada sa hladnom vodom ili hladan tuš. Infrakabine mogu biti manje od klasičnih sauna, jer sjedenje ne umanjuje učinak sauniranja. Sauna Morava.

Infrasauna

Mlađe infrasaune
Znatno mlađi 'izum' od klasičnih sauna su tzv. infrasaune, točnije infrakabine. Glavna razlika između obje vrste sauna je u tome, što u infrakabinama klasičan izvor topline zamjenjuju infracrvene lampe. Ali pažnja, nije svaka lampa ista. "Pri izboru treba paziti ima li zračenje valnu duljinu 9,4 – 9,6 mikrona, koje naše tijelo najbolje upija. Dobra infracrvena lampa mora imati zdravstveni atest," naglašava František Vaněk iz tvrtke Vital Trend.

U infrasauni ne dolazi samo do grijanja površine tijela, već toplina prodire duboko u tkivo, gdje inicira niz korisnih procesa za zdravlje – npr. poboljšanje krvotoka, izmjenu tvari, razgradnju kolesterola, ali može doći i do smirivanja reumatskih i drugih problema. Infrakabine su bolje za organizam od klasičnih sauna, mogu ih koristiti i ljudi (npr. srčani bolesnici), kojima doktor ne preporučuje klasičnu saunu. Druga prednost infrakabina je što se, zahvaljujući tome što ne razvijaju visoku temperaturu niti paru, mogu instalirati bilo gdje. Čak i tamo gdje je utičnica na 220 V. Troškovi nabave su otprilike isti kao i za klasičnu saunu, ali korištenje je znatno jeftinije. Koristi se na 55 º C i dovoljno je samo jedno zagrijavanje. Za hlađenje je dovoljan hladan tuš. I još jedna sitnica: ako se obitelj ne može dogovoriti kakvu saunu žele, članovi obitelji ne moraju se ljutiti. Tržište danas već nudi i kombinirane saune.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak