Stižu tanki ekrani sa kristalnom slikom

Blic 01.04.2009 13:05
Stižu tanki ekrani sa kristalnom slikom


Na nedavno održanom evropskom sajmu kompanije „Samsung“ u Beču imali smo prilike da vidimo televizore koji emituju 3D sliku, da se upoznamo sa LED tehnologijom, kao i da proverimo kako radi internet na televiziji, ali i još mnogo toga. Idemo redom…Snaga LED tehnologije
„Samsung“ je predstavio tri serije televizora koje imaju LED tehnologiju. U poređenju sa klasičnim LCD televizorima, novi modeli emituju tamniju crnu, i na taj način omogućavaju gledaocu da slika izgleda mnogo dublje. Ali to nije sve, svaki od tri serije sadrži takozvani „poboljšivač slike“ koji omogućava emitovanje mnogo većeg spektra boja, a zahvaljujući „ultraclear panel“ opciji, jasnije se vidi i najmanji detalj čak i u uslovima u kojima svetlost nije toliko pogodna za gledanje televizije.
Još jedna prednost svakako je i to što ima „natural mod“, koji može sam na osnovu svetla u prostoriji da optimalizuje projektovanje slike. Pored ovoga, novi LED televizori sadrže još mnoštvo opcija pomoću kojih je zamućenje slike tokom brzih kretanja svedeno na minimum, što je, složićete se, bilo veoma neprijatno kod LCD televizora.
Imaju veoma visok kontrast, ne sadrže živu i koriste čak 40 procenata manje struje i energije od klasičnih LCD TV prijemnika. A sve to je smešteno u okvir tanji od 30 milimetara. Svaki od ovih LED televizora sadrži „Samsungove“ kristalne TV dual - injection poluprovidne površine da bi se postigla kristalno čista slika.

Pristup internetu
Većina modela će imati aplikaciju Medi@2.0 koja omogućava pristup internetu, a koji je omogućio servis „Yahoo“. Zahvaljujući ovoj opciji, korisnici će moći da pristupe svojoj pošti na „Yahoo“ servisu, ali i zabavnim sajtovima poput „You tube“ ili „Flickr“. TV prijemnici su takođe obogaćeni poboljšanom aplikacijom flash content Library koji sadrži mnoštvo opcija poput galerija slika, igrica, recepata i fitnes programa.

LCD
Najsvetlija tačka nove serije „Samsungovih“ LCD televizora jeste najnovija scan tehnologija koja omogućava da slike izgledaju jasno i da ne dolazi do zamućenja kada se slike brzo kreću. Za ovo je svakako zaslužan i veoma brz procesor koji tokom jedne frekvence slike doda još tri frejma. Ali i ultra clear panel kao i wide colour enchancer 3, zahvaljujući kojima je postignuta veći kontrast, dublja crna boja i najširi i najveći spektar prirodnih boja. I ovi televizori će imati Media@2.0 i mnogo bolju povezanost sa ostlim uređajima kao št oje slučaj i kod plazma televizora.

Plazma
Novi plazma ekrani imaju mogućnost da isprate sve brze pokrete na snimku i imaju izuzetno visok kontrast boja. A stručnjaci „Samsunga“ su uspeli da sve to spakuju u prostor koji je manji od jednog inča. Jasnoća slike je postignuta zahvaljujući crystal HD tehnologiji, ali i „ultrabright plus“ tehnologiji. Motor radi sa naprednim i cuttung edge algortimima koji sređuju dolazeće signale i u isto vreme osećaju nadolazeći pokret zbog čega se i najbrža slika vidi jasno. Naravno, i ovi modeli imaju Media@2.0 dodatak, koji omogućava više zabave putem interneta svim korisnicima. Ali tu je i bolje povezivanje USB 2.0 movie, bežični internet, 4HDMI konektore i dva klasična USB porta koja omogućavaju brže postavljanje i skidanje sadržaja sa TV-a. 

Monitori osetljivi na dodir
Koristeći „Samsungovu“ dual - injection tehnologiju najnoviji LCD monitori imaju providnu površinu čime su poboljšane boje. Ovi monitori pružaju kristalno čiste slike u kontrastu 16 prema 9 i omogućavaju novi HD prikaz sa neverovatnom preciznošću. Sadrže takođe veoma brz 2gms odziv slike po sekundi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak