Četvrta dimenzija - vreme

B92 31.03.2009 14:49
Četvrta dimenzija - vreme


Zamislite da živite u prostoru koji na vašu komandu menja vizure, a da se niste pomerili iz svoje fotelje. Uskoro će i to biti moguće - samo jednim pritiskom na dugme ili komandom glasa.Začetnik nove ideje je Dr Dejvid Fišer, arhitekta koji nema ni jedan realizovan projekat nebodera iza sebe. Fišer kaže da je današnji način života dinamičan, tako da prostor u kome živimo treba da bude jednako dinamičan, prilagodljiv potrebama koje su promenljive. Zgrade treba da prate ritam prirode, one će menjati oblik od izlaska do zalaska sunca i kao takve biće žive. U arhitekturu uvodi četrvrtu dimenziju - vreme, koja će ubuduće postati njen sastavni deo.

Toranj bi, prema planu, trebalo da bude završen tokom 2010. godine i predastavljaće novi simbol Dubaija, a biće njegova najprestižnija građevina i prva zgrada u pokretu. Posle Dubaija, toranj je planiran i u Moskvi, Njujorku, a zatim i po celom svetu. Ovi rotirajući tornjevi postaće simbol novog vremena koji će promeniti izgled gradova i koncept života.

Dinamik tauer nudi beskonačno mnogo mogućnosti za dizajnersko oblikovanje pošto se svaki sprat pokreće nezavisno različitim brzinama i time stvara jedinstvenu strukturu koja nam prvi put predstavlja i četvrtu dimenziju. Ovo je prva zgrada u svetu koja se rotira i menja oblik i nikada neće izgledati isto, ni jedan jedini put tokom svog postojanja..

Toranj će biti visine 420 metara ili 80 spratova, a podeljen je na celine. Prvih 20 spratova predviđeno je za kancelarijski prostor, od 21. do 35. za luksuzni hotel, 36 - 70 za stanove veličine 124-482 m2, a poslednjih 10 luksuzne vile,1200 m2 sa sopstvenim parkingom i liftom za automobile.

Dinamik tauer biće prvi neboder koji je u potpunosti izgrađen od prefabrikovanih elemenata, izrađenih u radionicama, što za rezultat ima brzu gradnju i pozamašnu finansijsku uštedu. Ovaj postupak, poznat kao Fišerov metod, zahteva manje radnika na izgradnji, dok svaka etaža zgrade može biti gotova za sedam dana, a jedinice se mogu prilagoditi željama i stilu vlasnika. Svaka individualna jedinica biće kompletno završena u fabrici, a zatim izvezena, opremljena svim neophodnim metalnim cevima i električnim sistemima, uključujući i obradu ćelija, podova, kupatila, kuhinja, nameštaja i osvetljenja.

Prirodni materijali - kamen, drvo, mermer, staklo biće korišćeni za enterijer. Energija će se uštedeti i tokom gradnje upravo zbog prefabrikovanih elemenata. Ovaj metod ne samo da štedi vreme, smanjuje troškove gradnje, smanjuje rizik od povreda prilikom izovđenja, već rezultira i čistijom izgradnjom sa minimalno buke, prašine i otpadaka za razliku od tradicionalnih metoda gradnje.

Svaki sprat će se okretati za 360 stepeni, a potrebnu energiju za to obezbeđivaće 79 ogromnih turbina koje će biti postavljene na osovini svakog rotirajućeg sprata. Turbine su skoro nevidljive i nečujne zahvaljujući obliku i materijalima od kojih su napravljene. Apartmanima će biti potrebno između sat i tri sata da naprave pun krug. Cena apartmana je prava sitnica - između 3,7 i 36 miliona dolara.

Dinamik tauer unapređuje koncept “zelenih građevina” na viši nivo. Predstavlja samoodrživu strukturu koja proizvodi električnu energiju za sebe. Drugi element zelene arhitekture su električne ćelije koje će biti smeštene na krovu svakog rotirajućeg sprata i na taj način proizvoditi solarnu energiju. Približno 20% svakog sprata biće izloženo suncu.

Nesumnjivo je da će građevine ubuduće oblikovati vidike savremenih gradova. Nova arhitektonska dostignuća ne prestaju da iznenađuju. Kombinujući pokret, energiju prirode i efikasnu konstrukciju, rotirajući tornjevi će promeniti arhitekturu kakvu poznajemo i započeti novu eru.

Zato, “ne čekajmo da budućnost dođe, suočimo se sa njom”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak