LCD ili plazma, šta odabrati?

T Portal 31.03.2009 13:20
LCD ili plazma, šta odabrati?


Dilema koja je mučila kupce televizora zadnjih godina mogla bi postati stvar prošlosti jer neki snažni proizvođači odustaju od proizvodnje plazma televizora. No, možda je upravo sada dobro vrijeme da još jednom progovorimo o toj dilemi jer ta tehnologija nesumnjivo ima svojih prednostiJoš do prije nekoliko godina, kupci televizora koji su bili u potjeri za kvalitetnim velikim ekranom nisu morali puno razmišljati, jer je plazma jednostavno bila bolja tehnologija od LCD-a. Međutim tehnologija LCD zaslona brzo je počela napredovati, ne malom zaslugom proizvođača računala koji su je odabrali da naslijedi velike i nezgrapne CRT monitore.

U istom razdoblju napredovala je i tehnologija plazma ekrana te su uglavnom riješeni problemi koje mnogi još i dan danas poistovjećuju s plazmom – 'burn in' efekt (koji je, nažalost, još uvijek u određenoj mjeri prisutan kod nekih modela) i relativno kratak vijek trajanja ekrana. Nažalost, zbog masovnosti LCD tehnologije, plazma je danas skuplja za proizvodnju od LCD ekrana. U tome leži i razlog odustajanja od te tehnologije koji su najavili neki renomirani proizvođači (Pioneer i Vizio), pa postaje sve izvjesnije da bi plazma uskoro mogla u ropotarnicu povijesti.

Još jedan problem proizvođačima plazmi rade regulatorna tijela koja brinu o energiji i okolišu, naime plazma televizori su nešto veći potrošači energije od LCD-a, pa su se već pojavile najave o dodatnom oporezivanju takvih proizvoda. Glasine su došle tako daleko da se pričalo i o tome kako bi EU mogao zbog ekoloških razloga zabraniti plazma televizore. Potrošnja energije kod plazma ekrana nije dramatično veća nego kod LCD-a, ali je veća i na dulje razdoblje korisnici je mogu primijetiti na računu za struju, tim više ako se u jednom kućanstvu nalazi više televizora. No, najnovije plazme većih proizvođača, kao što su Hitachi, Pioneer, LG i Panasonic prolaze i najstrože zahtjeve što se tiče potrošnje električne energije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak