Hi-Tech u domaćinstvu

Jutarnji.hr 30.03.2009 12:58
Hi-Tech u domaćinstvu


Pećnica koja sama diktira recepte i procjenjuje vrijeme pečenja, hladnjak koji vam pušta najdraže pjesme i čudotvorne perilice samo su neki od aduta moderne bijele tehnikeMoja unuka često kaže da ni sama ne zna kako uspijeva uskladiti posao s obiteljskim i kućanskim obavezama. Koliko god se trudila shvatiti je, moram priznati da mi to nije jasno. O kakvoj umjetnosti ovdje pričamo?

Dok sam ja prala rublje na ruke, ona ga samo stavi u perilicu i prepusti joj ostatak posla, poslije toga jednim pritiskom gumba uključi sušilicu i ne zamara se hoće li kiša spriječiti da se ono osuši kako treba.

Kada treba pripremiti kolač, ne troši vrijeme listajući bilježnicu kako bi otkrila sastojke koji joj trebaju već joj pećnica sama izdiktira recept i još joj sugerira koje je potrebno vrijeme pečenja, a dok gleda što bi mogla prigristi u kasnim noćnim satima hladnjak joj pušta drage pjesme.

Ironična baka

Neke perilice ne peru samo vodom, nego, što je novost, i zrakom 


Ne stigne li nekim slučajem sve gore navedeno na vrijeme napraviti, ili da bolje kažem kliknuti na određeno mjesto, uvijek može naručiti čistačicu što je primjećujem veliki hit - duhovito i pomalo ironično rekla je baka jedne poznate glumice kada su je novinari upitali što misli koja je tajna uspješnog usklađivanja privatnog i poslovnog života njezine unuke.

Iako ovo možda može zazvučati kao tipično “grintanje“ kojeg smo se naslušali u životu od roditelja, ne može se reći da u izjavi nema istine.

Danas se doista na tržištu nude svakakve stvari o kojima su nekadašnje generacije mogle samo sanjati. Najbolji primjer za to područje je bijele tehnike koja je posljednjih godina toliko napredovala da se u pojedinim situacijama čini kao da su novi modeli hladnjaka, perilica za rublje, pećnica te ostalih kućanskih aparata puno pametniji od ljudi.
Koliko je to tužno, a koliko sjajno, tema je o kojoj bi se dalo raspravljati, no na kraju svake debate ostat će činjenica da je došlo doba high-tech vođenja domaćinstva i da se tome morate ili prilagoditi ili ostati u sjeni pomireni sa spoznajom da vas je vrijeme pregazilo.

Proizvođači se danas za potencijalne kupce bore svim raspoloživim sredstvima, a mi vam u ovom članku donosimo tek nekoliko primjeraka super-pametne tehnike.

Tvrtka Bosch svoju je novu sušilicu rublja EcoLogixx 7 javnosti predstavila kao “prvu sušilicu rublja za populaciju koja je u biti ne želi imati“.

Kako kažu, zbog ugrađene Active Air tehnologije, ona je najštedljivija sušilica rublja na svijetu jer učinkovito reciklira proizvedenu toplinu koja kod standardnih sušilica rublja nestaje u zraku. Također ima i samočisteći kondenzator, što znači da ručno čišćenje možete bez imalo razmišljanja zaboraviti jer će stroj svoj energetski razred A održati iz godine u godinu.

Perilica ubojica grinja

Samsungova K4 AIRwash perilica-sušilica rublja iz Europatradea definiciju pranja ne ograničava samo na vodu već u nju uključuje i pranje zrakom. Riječ je o perilici koja reducira troškove kemijskog čišćenja, sigurnija je za okoliš, uklannja miris duhana iz vune 109 puta brže nego uobičajeno provjetravanje, ubija 100 posto grinja koje žive na odjeći i u jastucima i omogućava korisniku izbjegavanje pretjeranog oštećivanja rublja, dok istodobno održava rublje čistim i svježeg mirisa. No to, naravno, nije sve. Ova perilica za rublje ima funkciju “zaustavi” koju ćete iskoristiti ako shvatite da ste zaboravili nešto ubaciti te senzor koji određuje kada je sigurno otvoriti vrata da biste obavili tu radnju.

Pregršt aduta

Perilica ima i ergonomska vrata kako bi olakšala punjenje i pražnjenje bez saginjanja.

Gorenje također ima pregršt aduta u rukavu što se tiče bijele tehnike. Definitivno najveća inovacija u njihovim redovima je suradnja s Appleom i osmišljavanje proizvoda koji je kombinacija aparata iPod i rashladno-zamrzivačkog aparata Gorenje i koji omogućava nove dimenzije stanovanja, zabave, kuhanja     i nekih drugih kućanskih         poslova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak