Mladi srpski dizajneri na milanskom sajmu

Politika 27.03.2009 14:29
Mladi srpski dizajneri na milanskom sajmu


Stolica "HUG", autor Ana Kraš Izložba radova učesnika projekta „Young Serbian Designers“, koja će od od 22. do 27. aprila 2009. biti izložena i na prestižnom sajmu nameštaja u Milanu, otvorena je sinoć u prostoru beogradskog salona „Supermarket“, gde će se nalaziti do 12. aprila.Ovaj projekat objedinjuje radove 10 studenata nekoliko beogradskih fakulteta koji su po mišljenju Konstantina Grčića, proslavljenog svetskog dizajnera našeg porekla, bili najbolji među 148 prijavljenih.

Čitava akcija inicirana je od strane kulturne organizacije „Mikser“ i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), specifična je po tome što će milanski nastup ovih dizajnera prvi put imati nacionalni karakter. Dakle, zadatak ovih mladih ljudi je da u najboljem svetlu prikažu autentičnost i kvalitet nove srpske scene iz oblasti industrijskog dizajna, dizajna upotrebnih predmeta, industrije nameštaja, rasvete i enterijerske opreme.

"ARC" - autorski tim Marija Bjelaković, Milica Jović, Emir Bećiragić
Za sve radove je karakteristična dominacija upotreba drveta i jednostavnost i ekonomičnost izrade predmeta. To stoji u vezi sa koncepcijom autora prilikom određivanja svetskih trendova u izradi nameštaja. Jelena Bogdanović, jedna od dizajnerki, kaže da je inspirišu jednostavne forme, jeftini materijali i izrada i da je sve to deo „eco-friendly“ trenda. Druga autorka, Marija Bjelaković bira drvo, drvni ostatak ili ploče na bazi drveta, te su joj svi dosadašnji radovi “moderni sa elementima održivosti, prilagođeni malim prostorima”.

“Slobodno mogu reći da su radovi studenata Šumarskog fakulteta postali prepoznatljivi baš po tim karakteristikama”, dodaje ona.

Ana Kraš, autorka stolice „Hag“, takođe koristi drvo, ali i metal, tekstil i druge materijale koji se lako nalaze u okruženju, dok plastiku i plastične legure zaobilazi, jer joj to nije ni blisko ni dostupno. Prema njenom mišljenju u svetu je dizajn velika i ozbiljna industrija i trendovi su, za razliku od naše scene, šarenoliki. Po njenim rečima “ovde ne postoje i neke mnogo manje kompleksne stvari, recimo šper ploča A klase”.

Sa druge strane, Srđan Mandić, koji nastupa zajedno sa “Galerijom 12+”, je u kreiranju svog sistema ambijentalnog osvetljenja koristio procesorske ploče, optičke kablove, mikro pumpe, led lampe i silikonsku gumu. Sve to je umetnuto i zamalterisano u sam zid, što stvara određenu grafiku na samom zidu.

Izložba „Young Serbian Designers“ predstavlja logičan nastavak projekta “Ghost Project”, godišnje smotre domaćih talenata iz oblasti industrijskog dizajna, koji svake godine organizuje „Mikser“. Ohrabrujuće je da su našem timu prenete pohvale celog žirija i Marve Whilshire Griffin, glavnog selektora izložbe Salone Satellite i direktora marketinga čitavog milanskog sajma. Zato ne čudi da su upravo naši autori u Milanu dobili najveći mogući izložbeni prostor predviđen za predstavljanje mladih talenata - 64m2.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak