Bioskop u kući

Alo 24.03.2009 13:12
Bioskop u kući


Kućni bioskop je sistem za reprodukciju audio i video materijala, odnosno sistem za simuliranje pravog filmskog doživljaja u vašem domu.Ako želite da postavite manji sistem kućnog teatra, proći ćete bez previše komplikacija, ali ako ste se opredelili za masivan set zvučnika, snažan AV risiver i veliki ekran za projekciju slike, stvari mogu da prerastu u pravu malu noćnu moru.
Raspored izvora zvuka
- Zvuci okruženja su prva i osnovna stvar koja razdvaja tradicionalno gledanje televizije od „home theatre“ aplikacije - objašnjava za „Alo!“ sistem administrator Marko Josifović. - Kod kućnog bioskopa višekanalni izvor zvuka, kakav je na primer DVD, reprodukuje se kroz tri standardna zvučnika, u ravni posmatranja slike, dok manji surround zvučnici formiraju zvukove okruženja. Poenta ovakvog načina rasporeda izvora zvuka je da vas prenese u svet koji gledate i stvori osećaj da aktivno učestvujete, a ne samo da pratite radnju na TV-u ili DVD plejeru - tvrdi Josifović.

Šta je Dolby Digital oznaka?
- Vodeća tehnologija za zvuke iz okruženja naziva se Dolby Digital. To je, u stvari, metod smeštanja digitalnog audio-signala na kompaktne visokokvalitetne lakoprenosive medije. Uređaji i mediji koji koriste ovu tehnologiju dekodiranja obično imaju na sebi zvaničan Dolby logo - objašnjava Marko.
Surround Sound 5.1
Broj pet označava broj kanala, dok šesti kanal, koji je zadužen za niske frekvencije nosi oznaku 1 (low-frequency effects channel - LFE).
- Ovaj kanal reprodukuje samo desetinu čujnog audio-spektra i otud ovako neobična oznaka - ističe Josifović.
Kako da napravite bioskopsku atmosferu?
Većina proizvođača u ponudi ima gotove sisteme zvučnika za kućni bioskop, koji se sastoje od četiri satelita (malih zvučnika) i sabvufera. Integrisani sistemi zvučnika se lako sastavljaju.
A evo i kako, samo pratite uputstva:
- Sabvufer jedinicu možete postaviti bilo gde u sobi
- Prvo što treba da uradite kada postavljate surround sistem je da satelite rasporedite ispred sebe, levo i desno od televizora
- Drugi par malih zvučnika postavite iza sebe, u visini glave, ili malo iznad, takođe sa leve i desne strane. Sateliti nisu predviđeni za niske frekvencije, pa su dimenzije uglavnom male i jednostavne za postavljanje.
- Ako ste se opredelili za sistem individualnih jedinica, preporuka je da koristite modele istog proizvođača, kao i da pročitate njegove savete o rasporedu zvučnika. Posebno obratite pažnju da svi prednji kanali moraju da budu magnetno oklopljeni da se ne bi mešale sa slikom TV aparata.
 

LG HT 353

Kvalitetan i moderan
Kvalitetan i moderan kućni bioskop izlazne snage 435 vati dovoljan je za uživanje u bioskopskom doživljaju u vašem domu.
- Oznaka „Dolby Digital“ obećava visoki kvalitet reprodukcije zvuka, što u kombinaciji sa slikom omogućava uživanje u gledanju filmova - objašnjava sistem administrator Marko Josifović.
Ključne karakteristike
Izlazna snaga: 435W
Zvučnici: prednji: 2x45W
centralni: 45W
zadnji: 2x45W
subvufer: 75W
Interfejs: Izlazni priključci za zvučnike
USB ulaz
Dolby Digital
Cena (+PDV): 10.400 dinara
 

Samsung HT-X20

Jasan i glasan
Prednost ovog modela u odnosu na prethodni je u jačini zvučnika, ali i u mogućnosti DVD plejera da reprodukuje i DVDX formate. S obzirom na to da je i cena niža, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg ne bismo preporučili ovaj model renomiranog „Samsung“ proizvođača.
Ključne karakteristike
DIVX, DVD-R/RW, CD-R/RW VCD
CD, MP3 CD, JPEG, MPG4
Digitalni tjuner sa RDS-om
Zvučnici: 5 x 100w
Subwoofer: 100w
USB ulaz
DTS Digital Surround
Dolby Pro Logic II
Skart priključak, komponentni izlazi, optički izlaz
Cena (+PDV): 8.900 dinara
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak