Sofa ne treba biti usamljena

Enterijer.ba 20.03.2009 17:45
Sofa ne treba biti usamljena


Sofa je vrlo vjerovatno najveći komad namještaja u vašem dnevnom boravku i sama može izgledati prilično izolovana od ostatka prostorije. Složit ćete se i da ćete, dok sjedite na sofi, vrlo često potražiti mjesto za smještaj magazina ili toplog napitka.Na sreću, postoji i više od nekoliko opcija za komad namještaja koji ćete postaviti ispred sofe, a koji će vam pružiti prostor za smještaj stvari, podlogu za dekorativne detalje ili samo predstavljati efektan detalj koji će upotpuniti izgled prostorije.

Kafe stol (klub stol)

Ovo je, bez sumnje izbor broj jedan većine. Danas je dostupno više modela kafe-stolova različite veličine, visine, … i od svih materijala: metala, stakla, drveta ili kombinacije svega navedenog.

Kafe stol se treba birati prema veličini prostorije u koju se postavlja, jednako kao i prema veličini sofe ispred koje će stajati. Primjera radi, velika prostorija u kojoj se nalazi namještaj oštrih linija, izgledati će neukusno sa malim, staklenim, ovalnim stolom, baš kao što će i mala prostorija izgledati pretrpano sa velikim, teškim i tamnim klub stolom.Prije nabavke kafe stola na pod ispred sofe poredajte stare novine u obliku i veličini za koji mislite da će odgovarati vašoj prostoriji. Prednost ovakvog planiranja je da možete lako dodavati i oduzimati papire dok ne budete potpuno zadovoljni proporcijama i položajem budućeg kafe stola.

Za samu kupovinu stola, sa sobom ponesite mjere sofe, skicu prostorije i, naravno, mjere koje ste dobili projekcijom papira na podu. Može se desiti da imate poteškoća sa pronalaženjem upravo te dimenzije, ali ovi podaci će vam svakako olakšati pronalaženje najboljeg mogućeg rješenja za prostoriju.

Kombinacija taburea i kafe stolića

Kombinujući gornju površinu stolića sa jastucima taburea, dobit ćete komfor odmora za vaše noge i koristan prostor za smještaj stvari. Uobičajeno za ovakav dizajn je da se jastučići za tabure izvlače ispod gornje površine stolića, dajući vam na ovaj način opciju istovremenog korištenja i stolića i taburea.Veliki tabure

U situacijama gdje se vlasnici stanova ili kuća opredjeljuju za istaknuti komfor, tabure zauzima centralno mjesto ispred sve većeg broja sofa. Tabure je zapravo samo tapacirani veći stolac ili klupa.Savršen je komad namještaja u ovakvim slučajevima, jer njegova meka površina nudi savršenu podlogu za odmor nogu, a boje i teksture platna oplemenit će prostoriju. Na kraju je važno i spomenuti da će njegova zaravnjena površina odlično poslužiti za odlaganje knjiga ili poslužavnika.
Par manjih stolića

Dva, površinom manja, kvadratna stolića smješteni neposredno jedan uz drugi, dat će prostoriji  nešto formalniji izgled. Dva ista modela su u principu i  najbolji izbor, ali i dva slična stolića jednake visine i odgovarajuće gornje površine bi trebala postići jednak efekt. Dobar primjer za ovo su starinski stolići, a ovo je možda i najbolje mjesto da ih upotrijebite.“Piknik” klupa

Za rustičan ili seoski izgled doma, duga i niska, drvena klupa je savršen izbor.Izdužena i ravna površina klupe poslužit će za odlaganje knjiga i toplih napitaka bez unošenja dodatne formalnosti u ovakav enterijer.
Improvizirani stolići sa staklenom površinom

Kao stabilna podloga za klub stolić poslužit će sve što napravite ili iskoristite, a dovoljno je stabilno i ravno da bi se preko toga mogla postaviti staklena ploča od minimalno 125 mm, naravno obrađenih rubova. Ovo se pokazalo kao izrazito dobra opcija kod manjih prostorija, jer elemente baze možete staviti bliže jedne drugima ili dalje, zavisno od prostora kojim raspolažete.Veličina stakla također je faktor koji će biti uslovljen dostupnim prostorom. Kod ovakvog koncepta vrlo je važno imati na umu činjenicu da će veći komad stakla i težiti nešto više, na što se treba misliti pri odabiru i udaljenosti elemenata u podlozi ovakvog stola.    

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak