Biljem protiv dekubitusa

RTV 18.03.2009 17:00
Biljem protiv dekubitusa


Rane od ležanja (dekubitus) teške su i bolne, međutim mogu se vrlo uspešno sanirati prahom biljke crvotočina (latinski naziv likopodium klavatum). Rane bi trebalo posuti prahom, i one vrlo brzo nestaju,čak i kod najtežih bolesnika. U nekim apotekama se može naći pod nazivom likopodiumsporaCrvotočina je trajna zimzelena biljka. Nalikuje mahovini i ima do dva metra dugačku puzeću stabljiku što je račvasto razgranata i pokrivena gustim i sitnim, na vrhu zašiljenim listićima, javlja „Herbateka".

Na strani koja je okrenuta prema zemlji razvijaju se brojni nežni i sitni korenovi. Crvotočina ne cveta jer je papratnjača.

Leti donosi grozdove na sporama, koje narod zove mekinje ili brašno. Dovoljno je da se samo dodirne cvet i već je izleteo oblak cvetnog praha.

Lekoviti deo biljke

Za lečenje se upotrebljava seme crvotočine, odnosno spore, što se naziva još i brašno crvotočine. Koristi se, takođe, i cela biljka. Inače, ova trava sadrži radijum, a u mnogim zemljama spada u strogo zaštićene biljke, te se sme nabavljati isključivo u apotekama.

Pomaže obolelima od reume, od kostobolje, čak i kada se već pokažu promene na zglobovima.

Lekovito delovanje

Koristi se i kod bolesti mokraćne cevi i bešike. Budući da brašno crvotočine pospešuje izlučivanje mokraćne kiseline, koristi se u lečenju uloga (gihta) i reumatičnih bolesti.

Čitava biljka primenjuje se u lečenju bolesti mokraćnih i polnih organa, kod bubrežnog peska i grčevitih bubrežnih napada, te u lečenju skrufuloze i rahitisa.

Preporučuje se kod hemoroida (šuljeva) i hroničnih proliva. Ipak, mora se vrlo obazrivo dozirati, jer može da izazove grčeve.

Kod otežanog mokrenja

Nezamenljiva je kod svih oboljenja prostate, protiv peska u bubregu i bolova u njima. Zapaženo je njeno dejstvo kod upale jetre, pa cak i kod malignih promena na ovom organu. Vrlo brzo vraća snagu bolesniku.

Leči i bešiku, naročito kada je mokrenje jako otežano. Kesicu trave treba položiti na mesto gde je grč, na bubrege ili oko bešike, i grč nestaje.

Način primene čaja

Ravnu kašičicu trave preliti s 250 mililitara vrele vode (ne kuvati) i ostaviti da kratko odstoji. Dnevno je dovoljna jedna šolja, i to ujutru na tašte a pije se gutljaj po gutljaj. Najbolje vreme je pola sata pre doručka.

Kod ciroze jetre i malignih bolesti ovog organa treba uzeti dve šolje čaja na dan.

Jastučić od crvotočine

Staviti 100 grama (ili više) sušene trave u vrećicu i položiti na mesto grčeva. Dejstvo ovog jastučića je godinu dana. Sedeća kupka je takođe delotvorna.

Drugi nazivi za crvotočinu su i lisičjak, lisičji rep, prečica, plavun, zmijina mahovina.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak