Kako maksimalno iskoristiti prostor

InterijerNET.hr 17.03.2009 14:19
Kako maksimalno iskoristiti prostor


Dobra iskoristivost stambenih kvadrata povećat će kvalitetu stanovanja. Različite dispozicije pojedinih prostorija te položaj vrata, prozora i ogrjevnih tijela, stvorit će veće ili manje mogućnosti za ostvarenje maksimalne iskoristivosti.Za kvalitetu stambenog prostora nije bitna kvadratura već njegova dobra organiziranost. Često su manji stanovi puno funkcionalniji i iskoristiviji od nekih znatno većih. Razlog tome je pravilna raspodjela prostora kao i odnos pojedinih elemenata, koji će znatno utjecati na mogućnost smještaja namještaja i opreme. Ovakve elemente je potrebno posebno proučiti prilikom kupovine ili adaptacije stana ili kuće.

Preporučljiva minimalna širina ulaznog prostora je 130 – 140cm. Ovakva dimenzija će omogućiti postavljanje ormara ili komode širine 40-50cm te svih ostalih potrebnih elemenata i osigurati širinu komunikacijskog puta od minimalno 90cm. Na taj način ulazni prostor u stan ili kuću dobiva svoje sadržaje i uporabljivost, a ne služi samo za odlaganje cipela i prolazak prema ostalim prostorijama. Ukoliko je ulazni prostor manje širine, npr. 100 – 120cm, osim vješalica i ormarića za odlaganje obuće, prostor iskoristite postavljanjem polica širine 20 – 30cm, koje će uvijek dobro doći za odlaganje različitih predmeta ili knjiga.

Kuhinja je specifičan prostor, koji je najčešće unaprijed definiran položajem instalacijskih priključaka. No unatoč tomu, vrsne tvrtke, koje izrađuju kuhinje, će izmjerom na  licu mjesta sagledati sve nedostatke i prednosti izvedenog stanja te vam preporučiti najoptimalniji smještaj elemenata i uređaja. Mogućnosti postave kuhinje u slovo L, U, I ili II nude različita rješenja.

Odabir najoptimalnijeg oblika kuhinje definirat će i potrebni razmak između nasuprotno postavljenih elemenata, koji treba biti minimalno 90cm. Primjena visokih elemenata stvorit će više prostora za odlaganje posuđa i namirnica te je preporučljiva za male kuhinje. Standardna širina kuhinjskih elemenata je 60cm, ali je preporučljivo iskoristiti sav raspoloživi prostor i slobodne površine zidova te po potrebi ugraditi i dodatne elemente ili police manjih širina.

Spavaća je soba rezervirana za smještaj kreveta i ormara većih dimenzija. Najbolje rješenje smještaja sobnih vrata je ono koje stvara dovoljno slobodnog prostora iza vrata, minimalno 65 – 70cm, kako bi se mogao postaviti klasični ili ugradbeni ormar. Ovakva dispozicija otvara mogućnost postave ormara na dvije suprotne ili okomite strane sobe te stvaranja velikog garderobnog prostora. Ukoliko u ovakvo rješenje uklopite krevet s ugrađenom kutijom za odlaganje posteljine, dobit ćete maksimalnu iskoristivost spavaće sobe.

Dnevni boravak je najfrekventniji prostor i obično je opterećen s najvećim brojem vrata, prozora i ogrijevnih tijela. Raspored ovih elemenata može ponekad biti toliko loš da veliki prostor dnevnog boravka u konačnici ima vrlo lošu iskoristivost. Bar jedna, u potpunosti slobodna površina zida, omogućit će smještaj željenih elemenata namještaja u kompozicijskom i dimenzionalnom smislu.

Smještajem kutne garniture i taburea umjesto dvosjeda, trosjeda i fotelje, stvorit ćete iste kapacitete za sjedenje, ali olakšati vizualno prostor i stvoriti mogućnost postavljenja dodatnih elemenata, npr. komode ili polica. Kutnu garnituru je preporučljivo odabrati na razvlačenje, s kutijom za posteljinu i to iz dva razloga: jedan su povremeni gosti će prespavati kod vas, a drugi je dodatni prostor za odlaganje stvari.

Svaki stambeni prostor je specifičan i pruža različite mogućnosti za maksimalnu iskoristivost. Zahtjevi ovise ponajviše o samim stanarima i njihovom načinu života. Prilikom kupovine ili adaptacije stambenog prostor, sami ili uz pomić stručnjaka, napravite sve analize vlastitih potreba te mogućnosti koje pruža prostor te nakon toga načinite konačan odabir!Više u http://www.interijernet.hr/foto.php?id=35&rbr=329&idrf=99083


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak