Moramo da budemo hrabri i originalni

24 sata 16.03.2009 13:03
Moramo da budemo hrabri i originalni


Na najčuvenijem sajmu nekretnina i investicija MIPIM, koji je održan prošle nedelje u Kanu i koji je prethodnih godina rezultirao velikim prilivom stranih investicija, Beograd je učestvovao po sedmi put. Naša prestonica se predstavila kao „grad koji teče” i akcenat je stavila na projekte vezane za infrastrukturu i priobalje.Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Urbanistički zavod Beograda i četiri kompanije: Ist point, Luka Beograd, Rundap i MPC, na štandu srpske prestonice zajedno su prezentovale svoje projekte i tako nagovestile saradnju javnog i privatnog sektora, još nedovoljno razvijenog kod nas.
Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju predstavila je lokacije za izgradnju i strategiju razvoja beogradskih obala. Ona je označila sedam lokacija na oko 25 hektara atraktivnog građevinskog zemljišta u novobeogradskim Blokovima 11c, 20, 52 i 53, u ulicama Kumodraškoj i Ljubinke Bobić na Bežanijskoj kosi , te 8,4 hektara uz Zrenjaninski put u Borči. Na tom prostoru u planu je izgradnja 284.608 kvadrata, uglavnom stambenog prostora, tačnije oko 5.000 novih stanova.
Sajmu je prisustvovao i Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, koji je napomenuo da Beograd ponovo ima ideje i velike projekte koji ga bitno razlikuju od svih gradova u regionu. Đilas je učestvovao i na okruglom stolu 80 gradonačelnika, gde je predstavio gradnju mosta preko Ade Ciganlije, Ade Huje i mosta koji će spajati Borču i Zemun.
- Jedan most se gradi (preko Save, prim, nov.) a za drugi (Zemun-Borča) bi ovih dana, prilikom posete predsednika Borisa Tadića Kini, trebalo da se obave završni pregovori, kako bi izgradnja počela već iduće godine. Beograd mora nadoknaditi ono što je propustio tokom devedesetih godina prošlog veka, ali sada to čini u mnogo složenijim uslovima. Na ovom sajmu smo videli da je danas moguće, zbog pada cena na svetskom nivou, investirati u London, Pariz ili Stokholm, što pred nas stavlja obavezu da budemo realniji, ali i originalniji od drugih - rekao je gradonačelnik na sajmu.
Utisak da nije pravo vreme za investicije, ali da će „najhrabriji preživeti“, dominirao je na sajmu. U tom kontekstu se ono što je Đilas predstavio doživljava kao hrabrost, jer „u svetu niko ne govori o mostovima, a mi čak o dva“, iako su to projekti koje je Beograd morao odavno da realizuje, još u onim „baksuznim godinama“.
- To nam omogućava da i dalje ponosno nosimo titulu „Grad budućnosti“, koju smo dobili baš ovde na MIPIM-u 2006. godine, jer tvrdimo da mi naše najvažnije projekte moramo da realizujemo. Istovremeno, kupujemo vreme i za nove projekte, koji će tek narednih godina biti atrakcija na ovom i sličnim sajmovima. A ovaj će Luka Beograd ponuditi investitorima kad razrešimo još neka međusobna pitanja - rekao je Đilas.

Luka Beograd predstavila Grad na vodi
Luka Beograd predstavila je u Kanu projekat „Grad na vodi“ koji podrzumeva revitalizaciju sadašnje industrijske zone na obali Dunava.
Danijel Libeskind, svetski poznati arhitekta, jedan je od autora master plana. On, pored ostalog, predlaže široke bulevare, ulice i trgove koji bi odgovarali proporcijama i razmerama stare gradske zone, pešačke i biciklističke staze, javni prevoz na struju, centralni park, privatne bašte, plažu, marinu, terminal za turističke brodove, pozorište na reci i neboder na kraju Francuske ulice koji će biti visok 250 metara i predstavljaće javni gradski vidikovac. U njemu će biti smešten i hotel sa apartmanima, a kula će se videti sa Trga Republike.
Libeskind zbog bolesti nažalost nije bio u mogućnosti da lično u Kanu predstavi svoju vizuju uređenja dunavskog priobalja, pa je to umesto njega uradio Štefan Blah, vodeći arhitekta „Libeskind studija“ koji je naglasio da na štandovima Beča, Budimpešte i gradova iz okruženja nisu viđeni slični projekti.
- Prvo, oni više nemaju nove prostore koje bi ponudili investitorima, a Beograd ih ima i to na najatraktivnijem mestu, uz Dunav - rekao je Blah, ponovivši da ovaj projekat nije „van vremena i prostora”, jer ima izvanrednu vezu sa centralnim delovima grada i bogatim istorijskim nasleđem.
U Libeskindovom pismu, koje je pročitao Blah, stoji da „ni jedan gradonačelnik neće biti zapamćen po sređivanju infrastrukture, jer je to njegov posao, ali će se pamtiti po tome ako je imao viziju i po onome što je realno učinio da se određeni projekti ostvare“
- Svesni smo da imamo dobar „proizvod” koji prati sve najsavremenije tokove arhitekture i prostornog planiranja. Imamo vremena da do narednog predstavljanja završimo sve dogovore kod kuće i pred ozbiljne investitore izađemo ne ponavljajući greške nekih drugih gradova. U tome nam je podrška Grada Beograda dragocena i biće sve značajnija u narednim etapama ovog velikog poduhvata - rekla je Ivana Veselinović, predsednica Luke Beograd.
Ona još smatra da je dobro što je projekat „Grad na vodi“ ove godine predstavljen samo na nivou osnovne informacije, jer banke u ovom trenutku veoma selektivno pristupaju novim oblastima i novim klijentima.

MPC holding: Šest velikih projekata
Kompanija MPC predstavila se na sajmu u Kanu projektima Ušće, Tri Lista Duvana, Kalemegdan Park, Niš Shopping Center, Autokomanda i Blok43. Prezentovani su, kako potencijali našeg tržišta, tako i potencijali regiona, jer strateško partnerstvo između kompanija MPC Properties i Merrill Lynch predstavlja
platformu za ceo region.
Ušće Shopping Center
Šoping centar površine 130.000 kvadrata. Zvanično otvaranje je planirano za 31. mart. Ekskluzivni lokali, više od 160 prodavnica poznatih domaćih i stranih brendova... Vrednost investicije: 150 miliona evra.
Tri Lista Duvana
Ekskluzivna lokacija u prestižnom okruženju na uglu Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra. Poslovno-komercijalni centar površine 12.000 kvadrata otvara se sredinom ove godine.
Autokomanda
Zemljište površine 30.000 kvadrata. U planu je gradnja poslovno-komercijalnih objekata A klase, ukupne površine 90.000 kvadrata.
Blok 43
Projekat Blok 43, na odličnoj lokaciji u neposrednoj blizini Sava centra, odgovaraće potrebama za poslovne prostore B klase.
Kalemegdan Park
Dva minuta šetnje od Knez Mihailove ulice. Svi stanovi imaće sistem bežičnih utičnica, prvoklasne klima uređaje, WiFi, podno i radijatorsko grejanje.
NIŠ SHOPPING CENTER
Niš Shoping Center će imati sadržaje na šest nivoa (šoping centar i poslovni prostor). Svečano otvaranje je planirano u narednoj godini.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak