Vrijeme da se digitalizirate

Jutarnji.hr 03.03.2009 11:25
Vrijeme da se digitalizirate


Mnogo dilema Kupovanje televizora danas je prava ‘viša matematika’. Kada odredite budžet te se odlučite između plazme i LCD-a, dolazi pitanje što i kako odabratiTelevizori visoke rezolucije, lijepi, tanki, prekrasnog dizajna, spremni za montiranje na zid poput umjetničke slike; sve je to još uvijek igračka za bogate, mjerilo statusa, poput skupog auta koji se uvijek sjaji ispred ulaza najbogatijeg  u ulici. Zar nije tako?

E više nije.

Analogni signal koji Hrvatska televizija još emitira koristi se već desetljećima, a kao standard počeo se širiti još u vrijeme dok se nije ni osušila tinta na potpisima sila koje su kapitulirale na kraju Drugog svjetkog rata. Definitivno je vrijeme je da se digitalizirate.
Iako su još u ponudi, televizori s katodnom cijevi skupljaju prašinu u skladištima, a na policama trgovina su izloženi tanki ekrani s čijih rubova pršte natpisi HDTV, HDMI, MPEG4, USB, DVB-T, PIXEL PLUS, a koji kupcima uglavnom znače isto što i kinesko pismo.

Kako onda izabrati novi televizor? Kao prvo, cijene su proteklih godina za LCD ili plasma televizore strmoglavo pale. Zapravo, najkvalitetniji modeli su i dalje bezobrazno skupi, ali se raspon cijena izdužio, pa se sad LCD televizor dijagonale 48 centimetara može naći i po cijeni manjoj od 2000 kuna. Želite li kvalitetnog plazma diva dijagonale blizu dva metra, morat ćete se oprostiti od najmanje 50 tisuća kuna.

Budžet i veličina televizora

I evo nas odmah na tragu zapravo dva najvažnija kriterija izbora novog LCD ili plazma televizora: vaš budžet i veličina ekrana. No bitno je znati: veliki ekran ne mora značiti i najbolju sliku. Zapravo, najkvalitetnijim ekranom uglavnom se mogu pohvaliti televizori čiji je raspon dijagonale od 86 pa do 120 centimetara.

U pogledu budžeta, na tržištu televizora i dalje vrijedi: koliko para, toliko i muzike. Međutim, usporedimo li televizore koji su prije pet godina koštali, primjerice, pet tisuća kuna, s današnjim modelima po istoj cijeni, očigledno je da novi modeli nude novu tehnologiju, veći i kvalitetniji ekran, više opcija i priključaka. Ali cijena top-modela i dalje ostaje visoka: vrhunski model Philips LCD televizora dijagonale 94 cm košta oko 22 tisuće kuna, a za tu cijenu možete dobiti i Pioneerovu plazmu odličnih performansi, no s većom dijagonalom ekrana od 127 centimetara.
Plazma ili LCD

Došli smo i do nove dileme pri izboru novog televizora: kupiti plazmu ili LCD? Puno je argumenata s obje strane koja je tehnologija bolja. Svaka ima svoje mane ili prednosti, ali i kvalitetna plazma i kvalitetni LCD daju odličnu sliku.

Prva razlika je u tome što, želite li uistinu veliki ekran (iznad 127 cm), u tom slučaju veći je izbor plazma modela. LCD televizori su po pravilu tanji i lakši i rok trajanja im je, kod nekih modela, čak dvostruko dulji od plazma TV-a, pa su bolji izbor ako vam je televizor upaljen po cijeli dan, a troše i dvostruko manje energije od plazme. Ako namjeravate televizor postaviti na zid, nosače za LCD uglavnom možete montirati sami (često dolaze u paketu s TV-om. S plazmom je malo drukčije, nosači su veći i kompliciraniji (i skuplji) pa taj posao obavlja službeni serviser.
Ista veličina, drukčija cijena

LCD ekrani s viŠom frekvencijom bolje prikazuju dinamiČnu sliku
Što se tiče kvalitete slike (kada se uspoređuju LCD i plazma jednake kvalitete i performansi), izbor se u potpunosti temelji na subjektivnom dojmu kod kupaca. Osnovne razlike između ekrana LCD-a i plazme su u prikazu boja i scena u kojima prevladava bijela i crna. Plazma ekrani nude topliju sliku, boje djeluju zasićenije . U jeftinijem rangu (do 10 tisuća kuna) plazme bolje procesuiraju slike na kojima se naglo izmjenjuju tamne ili svijetle boje (primjerice kod filmova ili videoigara).
Danas su u ponudi modeli televizora koji, na prvi pogled, imaju jednaku veličinu ekrana, iste rezolucije, ali se razlike u cijenama kreću i do četiri tisuće kuna. U čemu je onda trik? Prve razlike mogu se vidjeti iz samih specifikacija televizora. Riječ je o kontrastu, osvježavanju ekrana (frekvenciji), raznolikosti priključaka, i dodatnom ugrađenom hardveru. Frekvencija kod LCD televizora jedna je od bitnijih stavki. Proizvođači su na tržište izbacili LCD ekrane od 120 Mhz (standard je bio 60 Mhz). LCD ekrani s višom frekvencijom bolje prikazuju dinamičnu sliku (primjerice  nogometnu utakmicu). Kod nižih frekvencija prikazuje se tzv. efekt duha. U ovim je slučajevima bitna i snaga procesora. Kod jeftinijih televizora prilikom reprodukcije dinamičnih snimki u visokoj rezoluciji dolazi do trzanja slike.
Definitivno nije lako popamtiti sve te podatke koje bi trebalo znati pri izboru novog televizora, pa pokušajmo onda za kraj sve sažeti u jedno pitanje: Što sve treba imati vaš novi televizor? Rezolucija ekrana trebala bi biti barem 720p. Budući da je danas digitalni signal postao standard, pokušajte svoj budžet proširiti na modele koji u sebi imaju ugrađen digitalni tuner (oznaka DVB-T) da ne biste naknadno kupovali dodatni uređaj. Važno je i da televizija ima barem dva HDMI ulaza (High-Definition Multimedia Interface). Potrebni su vam HDMI kabeli ako želite gledati program ili filmove u visokoj rezoluciji (što nudi Max TV i B-net), odnosno priključiti Blu-ray uređaj ili igraće konzole nove generacije. Nije na odmet kupiti i televiziju koja ima prilagođen ulaz za signal s kompjutora, pa ga možete koristiti i kao veliki monitor (u tom slučaju bolju sliku prikazuje LCD televizor).

Sada kada ste upoznati sa svim  kraticama i specifikacijama, ostaje vam najteži dio posla: komunikacija  s prodavačima u trgovini. Nemojte biti sramežljivi, naivni i nemojte ih poštedjeti posla. Kada izbor svedete na tri modela, natjerajte ih da vam paralelno prikažu istu sliku za sva tri modela, to im je posao. Trik je u tome da im vi postavite zahtjeve koju sliku želite gledati.

Trik-zahtjevi

Prvo zahtijevajte da na televizore koje ste izabrali puste vrlo dinamičnu sliku u visokoj rezoluciji (bilo koje snimke koje prikazuju brze pokrete). Izaberite televizor koji takvu sliku prikazuje oštro, glatko i bez trzanja. Zatim, zahtijevajte da se na te televizore spoji običan televizijski signal. Ovisno o cijeni i snazi procesora, odmah ćete vidjeti koji model najbolje obrađuje sliku i reducira smetnje s običnog antenskog signala. Po pitanju dizajna vašeg novog televizora postoje velike šanse da ćete se posvađati sa suprugom ili partnerom. Na žalost, ne postoji stručnjak ili novinar koji bi napisao tekst koji će vam, po tom pitanju, olakšati život.

Pet puta bolja slika od DVD-a

HDTV (high definition television) ili televizija visoke razlučivosti relativno je novi standard.

Svaki videosignal koji se pokazuje na ekranu može se mjeriti u broju piksela (količini točaka od koje se sastoji slika). Do pojave visoke razlučivosti, DVD format mogao je prikazati najviše piksela. Danas su se ustoličila dva standarda u kojem se emitira HD signal. To je 1080p , odnosno FULL HD, i 720p . Glavninu programa visoke rezolucije TV kuće emitiraju u 720p rezoluciji (u toj rezoluciji emitira i NOVA TV), a filmovi na Blu-ray diskovima dolaze u punoj HD rezoluciji. Slika na televizoru koja se emitira u full HD signalu trebala bi biti pet puta oštrija i bolja od filma na DVD-u.


Naš izbor po cjenovnom razredu


2000-5000 kn

1. LCD Sharp 94 cm LC37D44EBK
2. LCD LG 56 cm 22LG3000
3. LCD Philips 82 cm 32PFL7603D

5000-10000 kn
1. LCD Philips 107 cm 42PFL7403H
2. PLAZMA Panasonic TH-42PZ85EA
3. LCD Sony 82 cm KDL-32E4000

10000-15000 kn
1. PLAZMA Panasonic 107 cm TH-42PY800P
2. LCD Philips 94 cm 37PFL9603D
3. LCD Samsung 117 cm LE46A786R2

15000 kn naviše

1. LCD Philips 94 cm 37PFL9903H
2. PLAZMA Pioneer 127 cm PDP-LX5090
3. LCD Sharp 117 cm LC46HD1E


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak