Kuhinja bez greške

Alo 02.03.2009 12:22
Kuhinja bez greške


Kako da pravilno i funkcionalno rasporedite kuhinjske elementeOpremanje kuhinje mnogim domaćima predstavlja problem, jer bi na malom prostoru trebalo smestiti sve neophodne elemente koji će olakšati pripremanje hrane i čuvanje posuđa.


- Raspored osnovnih elemenata kuhinje zavisi od toka radnog procesa, položaja kuhinje u stanu, kao i od rasporeda vrata i prozora - kaže za „Alo!“ Sanja Stanković, arhitekta „Avenije“.
- U kuhinji domaćica se kreće sleva na desno. Prateći ovaj smer i raspored u kuhinji trebalo bi da bude sleva na desno: sudopera, radne površine, šporet, frižider i ormani za posuđe.
Raspored elemenata


Šporet predstavlja centar kuhinje, pa je zato važno da levo i desno od šporeta ostane dovoljno mesta za odlaganje i spremanje hrane. Po rečima naše sagovornice, 60 centimetara je sasvim dovoljno da se ostavi sa obe strane šporeta:
- Ukoliko stoji pored frižidera, minimalno rastojanje bi trebalo da bude 30 centimetara. U suprotnom, rad frižidera će biti opterećen zbog kuvanja i pečenja.
Sudoperu bi trebalo postaviti levo od šporeta. Radna površina između sudopere i šporeta trebalo bi da bude minimalno 60 centimetara, a optimalno je 90. Ako u kuhinji ima dovoljno mesta, preporučuje se dvodelna sudopera.
- Zbog zajedničkog odvoda vode, mašinu za pranje sudova treba staviti odmah uz sudoperu. Takođe, ni put od frižidera do šporeta ne bi trebalo da bude dug. Donji elementi treba da imaju mogućnost nivelisanja, u slučaju neravnog poda. Element predviđen za ugradnju frižidera treba da ima rešetku za ventilaciju - savetuje Stankovićeva.
Materijali koji se lako čiste
Kada kupujete nove kuhinjske elemente, obratite pažnju na to da se materijali lako čiste. Preporučuju se sudopere od rostfraja, a ploča šporeta izrađena u kombinaciji stakla i keramike.
- Higijena se lakše održava ukoliko je radna ploča iz jednog dela. Ona takođe treba da bude vodootporna i otporna na kiseline, alkohol, ulje i deterdžente, koji se primenjuju u domaćinstvu - navodi arhitekta i dodaje:
- Korpusi kuhinjskih elemenata se najčešće prave od univera, dok frontovi mogu da budu od univera, farbanog ili furniranog medijapana, punog drveta ili različitih vrsta stakla.
Po njenim rečima, za sređivanje kuhinje u malom stanu neophodan je kompromis. Jako je važno u startu odrediti bez čega se može, a bez čega nikako ne možete.
- Najvažnije je prvo postaviti tri osnovna elementa: sudoperu, šporet i frižider. Frižider i orman za odlaganje hrane bi trebalo da stoje u blizini ulaznih vrata. Delovi za kuvanje i pranje su odvojeni. Pored šporeta treba da postoji najmanje 30 centimetara radne površine, kako bi domaćica prilikom kuvanja mogla da odlaže šerpe. Da biste što bolje iskoristili prostor, viseći elementi mogu da budu do plafona - zaključuje arhitekta Stanković.
 

Rapsodija veselih boja
Vesele i društvene osobe vole enterijere u kojima dominiraju atraktivne i intenzivne boje. Takvim ličnostima odgovara paleta boja koja se širi od vatreno-pink, karmin crvene, preko kobaltno-plave, mandarina narandžaste do limun zelene ili čak crne i bele. Ovo je primer kuhinje gde su se neutralni bež kuhinjski elementi savršeno uklopili sa ostalim detaljima. Pult za ručavanje i stolice su modernog stila. Poseban akcenat u kuhinji daju viseći beli lusteri.
 

Moderna elegancija
Ovo je primer veće kuhinje čiji prostor dozvoljava upotrebu tamnije palete boja. Poseban akcenat je stavljen na gornje elemente, koji svetlom bojom treba da čine prostor prijatnijim za boravak. Frontovi imaju sjajnu završnu obradu, tako da prostorija izgleda veće.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak