Kuhinja kao centar sveta

Press 18.02.2009 14:26
Najbitniji je sklad...

Najbitniji je sklad...


Šporeti, aspiratori, rerne, frižideri i ostali uređaji postali su elementi koji nisu samo funkcionalni već imaju i zadatak da kuhinju učine atraktivnom i posebnom ...Najnoviji trendovi u uređenju enterijera stavljaju kuhinju u središte zbivanja. To znači da je ovaj veoma bitan deo stana postao centralno mesto za okupljanje ukućana, a poseban estetski značaj dobili su uređaji. Šporeti, aspiratori, rerne, frižideri i ostala tehnika postali su elementi koji će kuhinju učiniti atraktivnom i posebnom.

Iako su kuhinjski uređaji poput šporeta ili frižidera nužan element u opremanju svake kuhinje, njihova uloga više nije samo funkcionalnost, već i dekorativnost. Prema poslednjim trendovima, ovi uređaji bi trebalo da budu u ugradnom ormaru kako bi doprineli ukupnom tehnološko-estetskom utisku kuhinje.

Tako, na primer, rernu, kao izdvojeni element, naglasite smeštanjem u ugradni ormar što većih dimenzija, na visinu 90 do 120 centimetara. Idealno je da je smestite u centralni deo kuhinje. Mikrotalasna rerna, aparat za kafu ili toster skladno će se uklopiti u ovu kompoziciju. Ukoliko uređaji nisu grupisani, nemojte da ih naglašavate pojedinačno, jer ćete narušiti sklad kuhinje. U tom slučaju, kuhinju naglasite bojama i formom.

Klizna ili zaokretna vrata masivnog ugradnog elementa trebalo bi da budu potpuno neutralna i od jednostavnih materijala. Utisak elegancije daće jednostavnost vertikalne ploče. Poželjno je frižider i zamrzivač ugraditi u ovaj isti, prostorno neutralni kuhinjski element. Estetsko-tehnološki utisak pojačaće i zanimljive kuhinjske slavine.

Takođe, veoma su moderni i neobični oblici šporeta koji su ugrađeni u radnu ploču ili postavljeni na nju kao odvojen i naglašen element. Obavezan element uz šporet u kuhinji je i aspirator. On može da bude izrazito naglašen, a posebno ako se element sa šporetom tretira kao izdvojena celina u kuhinjskom prostoru.

Dizajn aspiratora toliko je napredovao da je totalno negirao njegovu funkcionalnost jer on sada ima i ulogu naglašenog rasvetnog tela, kao i dekorativne slike na zidu. Ukoliko odaberete ovakvu koncepciju, kuhinjski elementi bi trebalo da budu jednostavni, u jednoj ili dve boje.

Savremeni dizajn uređaja može da zadovolji i ljubitelje retro stilova, kao i sledbenike poslednje reči tehnike, koji kuhinju pretvara u „kapsulu" iz SF filmova. Ponuda kvalitetnih i atraktivnih uređaja na tržištu zaista je veliki, a na vama je samo da se odlučite za željeni stil uređenja kuhinje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak