Dobra rasveta prostor čini boljim

Jutarnji.hr 17.02.2009 12:22
Dobra rasveta prostor čini boljim


Vrede novi zakoni Halogena, LED i ekološka rasveta novi je trojac koji se nametnuo kao vodeći u organiziranju i planiranju rasporeda rasvjetnih tijela u domovimaOno što je počelo kao prirođena potreba da osvijetlimo životni prostor kako bismo se mogli nesmetano kretati kada padne mrak, s vremenom se razvilo u čitavu nauku o spektrima boja i štednji energije.

Područje rasvjete zadesile su brojne promjene. Stara garda u sastavu lustera, podnih, stolnih i zidnih lampi odbacila je starinske odore i poharala tržište u izazovnijim, atraktivnijim i otkačenim izdanjima, a običnu žarulju polako su s vodećeg mjesta potisnuli neki novi modeli poput halogene, ekološke i LED rasvjete.

- Sve je u pravom planiranju, ideji i razmještaju rasvjetnih tijela. Prije negoli krenete u kupnju, zapitajte se tko će i koliko koristiti određenu prostoriju, koje će se aktivnosti ondje odvijati i u koje doba dana, kakav je raspored namještaja i otkud dolazi prirodna svjetlost. Rasvjeta koja se krivo postavi može od fenomenalnog prostora napraviti potpuni promašaj. S druge strane pametni, rasvjetni plan može jednostavan i jeftin interijer pretvoriti u senzacionalan ambijent - kaže Željko Šunić, projektant rasvjete i vlasnik tvrtke Jami navodeći kako je, prema njegovu iskustvu, trenutno jedno od najpopularnijih tipova suvremene rasvjete tzv. indirektna rasvjeta koju nalazimo “skrivenu” u strukturi zida (knauf, vijenac…)

Prigušena ljepota


Iako se sličan efekt može postići upotrebom svjetlećih panela sličnih satovima Indiglo,  nekoliko progresivnih dizajnera radije je skrilo halogenke ili fluorescentne svjetiljke iza polimerskih panela.

Prednost toga je dojam da se svjetlost emitira odasvud, pomalo nalik onoj prigušenoj ljepoti koja se doživi za oblačnih dana. Ako se pojača voltaža, postiže se efekt umjetničke instalacije koja će pružiti jedinstveno iskustvo spoja oblika i funkcije na potpuno neočekivan način.

- Kod indirektne rasvjete svjetlost odbijajući se od zida, a zatim stropa dolazi prema nama ne stvarajući odbljesak. Najčešće se stavlja u dnevnu sobu gdje se boravi često i dugo, i to uglavnom u poslijepodnevnim satima i na večer - objašnjava Šunić.

 Dodaje da polako, iako tek u povojima, svijet osvajaju LED rasvjetna tijela koja za razliku od klasičnih žarulja, električnu energiju pretvaraju direktno u svjetlost određene valne duljine uz zanemarivo zagrijavanje.

Na stranici ledrasvjeta.com detaljno su opisane prednosti ove rasvjete. Između ostalog, navodi se kako  radni napon LED diode je 2 do 6 V uz struju od 200-300 mA, što znači da im je potrošnja električne energije manja od 0,1 W. U pogledu trajnosti, uz određene radne uvjete, životni vijek prelazi 100.000 sati.

Ne sadrže živu, staklo, štetne plinove, otrovne materijale te se mogu reciklirati. Zbog odličnih mehaničkih karakteristika neosjetljive su na vibracije, udarce i ostala naprezanja.

Visoki sjaj i topla boja

- Od ostalih traženih suvremenih rasvjetnih tijela svakako valja izdvojiti halogenke koje možete vidjeti u svakom drugom stanu ili kući u svijetu, ali i Hrvatskoj. Popularne su jer zbog svojih manjih dimenzija i lagane ugradnje u moderne materijale ne zauzimaju prostor, a jako su učinkovite - ističe Šunić.

Halogena rasvjeta, poznata po visokom sjaju i toploj boji svjetlosti nudi nešto što obične žarulje ne mogu: fokus. Ona svijetli uz pomoć točkastog izvora, a ne preko spiralnih izvora niti žarulje, i zbog toga se može fokusirati na jednu točku ili postaviti s difuznom lećom, što znači da se svjetlost može usmjeriti prema točno željenom odredištu.

Najveća prednost halogenki je da se rijetko moraju zamjenjivati. Nije neuobičajeno da takve žarulje traju i više od godinu dana iako su u stalnoj upotrebi.

Rasvjeta u vašem domu može imati i direktan utjecaj na  okoliš, što je jedan od razloga zašto mnogi suvremeni dizajneri preporučuju kompaktne fluorescentne žarulje.

Troše manje energije

Takve žarulje često troše manje od trećine energije koja je potrebna običnim žaruljama. Dobra je vijest da je ubrzani napredak uzeo u obzir mnoge probleme sa žaruljama, proizvodeći sjajnije i toplije žarulje koje pokrivaju više vidljivog spektra.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak